Auto zanimljivosti

Vremena se mijenjaju: Baterije su dugovječnije i rijetko se kvare

Vremena se mijenjaju: Baterije su dugovječnije i rijetko se kvare
Foto: BMW | Vremena se mijenjaju: Baterije su dugovječnije i rijetko se kvare

Prije deset godina, kvarovi baterija u električnim automobilima i plug-in hibridima bili su posebno alarmantni. Ali vremena se mijenjaju...

Sada studija kompanije "Recurrent" pokazuje da se litijum-jonska baterija u električnim automobilima veoma rijetko kvari, a kada se to dogodi, popravke su uglavnom pokrivene garancijama.

U nekim slučajevima, garancija se produžava do osam godina i to vam daje samopouzdanje prilikom kupovine nekog od ovih vozila, piše Revija HAK.

Razlog za manjak brige kod kupaca je evolucija baterijskih paketa, koji su otkazali u samo 1,6% slučajeva, u poređenju sa 7,5 i 3,9% kvarova u 2011. i 2014. godini.

Za sastavljanje izvještaja korišten je uzorak 15.000 automobila. Pošto su se mnogi od ovih automobila sa nultom emisijom pojavili na tržištu prije nekih šest godina, za sada može da se kaže da nema prijevremenih kvarova.

Degradacija baterija nije linearna, već je u početku nešto uočljivija, a zatim se stabilizuje i onda nema većih promjena.

Ostaje da se vidi da li će baterije zaista trajati 15 ili 20 godina koliko su proizvođači obećali, ali studije poput ove pokazuju da je evolucija tehnologije realna i da dugovječnost baterija opovrgava tvrdnje kritičara EV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije