Banja Luka

Muzičari iseljavaju studente

Studenti javnih univerziteta u gradu, koji nisu zadovoljni činjenicom da će morati iseliti iz Studentskog doma u kampusu usred ispitnih rokova od 17. do 26. jula zbog smještanja učesnika "Demofesta", najavili su proteste.

Jedna od njih je i Radmila Đević, student treće godine Filozofskog fakulteta, koja kaže da većina studenata trenutno sprema ispite, nastoji da obezbijedi dobar prosjek i da položi sve ispite kako bi mogli konkurisati za studentski dom sljedeće godine.

"Mi, studenti, ne znamo šta ćemo, većina nas polaže ispite i reguliše svoj status", rekla je Đevićeva.

Ona je dodala da to nije fer prema njima, jer će njihova mjesta zauzeti stranci.

Razlog za trenutno iseljavanje studenata koji nemaju gdje biti u periodu od 17. do 26. jula je manifestacija "Demofest", koja startuje 23. jula a čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Milan Komljenović, direktor Studentskog doma "Nikola Tesla", kaže da je zahtjev za iseljavanje iz svih paviljona doma pokrenuto na zahtjev resornog ministarstva.

Komljenović je istakao da studenti moraju osloboditi sobe 17. jula, te da je riječ o studentima kojima su istekli ugovori za stanovanje, koje oni treba da produže od 15. jula.

"Većina studenata ide kući i nema razlog da bude ovdje. Kao dobri domaćini treba da obezbijedimo učesnicima 'Demofesta' smještaj tokom njihovog boravka u gradu", izjavio je Komljenović.

On je naveo da su ispitni rokovi prošli i da je većina studenata otišla kući, te da su u domovima ostali studenti koji imaju ispite i koji čuvaju sobe za septembar.

"Mi smo jedini studentski dom koji drži studente tokom ljeta, nismo socijalna ustanova. To ne radi nijedan drugi dom u okolini", smatra Komljenović.

Radmila Đević, koja je u studentskom domu već tri godine, je navela da je najviše pogođen treći paviljon jer je planirano iseljavanje oko 350 studenata, a iz drugih paviljona još njih 100.

"Dobili smo obavještenje prije pet dana da moramo izbaciti stvari, te osloboditi sobe da bismo ustupili mjesto studentima koji su učesnici 'Demofesta'", razočarana je Đevićeva.

Ona je dodala da su studenti u panici i da nisu na vrijeme upozoreni na ovaj potez resornog ministarstva i uprave doma.

"Trebalo je da nas obavijeste prije mjesec da se možemo pripremiti. Ja sam iz Foče i nije mi problem napustiti sobu, već ne znam šta ću sa stvarima", kaže Đevićeva.

Studenti s javnih fakulteta smatraju da je to tehnički neizvodljivo, te su najavili proteste.

Saša Stanković, potpredsjednik Studentske organizacije Banjaluka (SOBL), je istakao da misli da do iseljavanja neće doći, te se nada da će sa direktorom Studentskog doma "Nikola Tesla" uspjeti postići dogovor.

"Nikad nismo imali problema sa direktorom i nadamo se da ćemo i ovaj put uspjeti napraviti kompromis", kaže Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije