Intervju

Krešimir Zubak: BiH mora da bude decentralizovana

Krešimir Zubak: BiH mora da bude decentralizovana
Krešimir Zubak: BiH mora da bude decentralizovana

Krešimir Zubak, predsjednik HSS-NHI, kazao je u intervjuu za "Nezavisne" da ni danas ne bi potpisao Dejtonski sporazum.

Bh. Hrvati, kaže Zubak, nalaze se "u jadnom položaju", pa je vrijeme i pokazalo opravdanost njegovog odbijanja da potpiše Dejtonski sporazum u ime bh. Hrvata. Zubak je istakao i da ne vjeruje u mogućnost postizanja sporazuma o ustavnim promjenama u BiH.

''Skeptičan sam glede mogućnosti političkog dogovora oko ustavnog uređenja BiH ako se u cijeli postupak ne involvira snažnije i međunarodna zajednica. Zalažemo se da područja Bosanske Posavine i središnje Bosne svaka za sebe čine posebnu federalnu jedinicu/regiju'', rekao je Zubak.

NN: NHI se ujedinjenjem s HSS BiH uključila u proces ustavnih promjena BiH. Prema Vašem mišljenju, koje je najbolje ustavno rješenje za našu zemlju?

ZUBAK: Više ne možemo govoriti o NHI i HSS budući smo se integrirali u jednu stranku, tako da se ne može govoriti o tome da se NHI uključila u proces ustavnih promjena. Inače, NHI je i prije integracije u svojim programskim dokumentima iz 1998. godine imala jasnu predodžbu o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu želi. Do integracije NHI i HSS došlo je, između ostalog, i poradi toga što smo imali ujednačeno gledanje i odnos prema Bosni i Hercegovini i njezinom ustavnom uređenju.

BiH treba biti uređena tako da na državnoj razine budu sve one nadležnosti i ovlasti koje imaju države članice Europske unije, a koje su također složene, višenacionalne državne zajednice. Zalažemo se da na razini BiH postoje institucije vlasti koje će imati ovlasti da provode legislativu i politike koje su u nadležnosti države, jednako na cijelom državnom teritoriju i koje će imati izvorne prihode za provođenje tih politika. U BiH u cjelini konstitutivni narodi moraju biti potpuno jednakopravni, a osobito u procesu upravljanja državom.

To podrazumijeva da su državne institucije vlasti strukturirane tako da odražavaju nacionalnu strukturu kao i da se na najvišim funkcijama osigura načelo paritetne zastupljenosti i rotacije. Također, zalažemo se zato da se u procesu odlučivanja u tim strukturama vlasti, i to o najbitnijim pitanjima odlučuje konsenzusom a o drugim važnim pitanjima kvalificiranom većinom.

NN: Podrazumijeva li to decentralizaciju države?

ZUBAK: Naravno! BiH mora biti decentralizirana država u kojoj će općine imati veća prava i dužnosti, a na središnjoj razini se trebaju organizirati federalne jedinice ili regije kao oblici samouprave ili administrativne jedinice, što je za nas stvar političkog dogovora. U svakom slučaju mislimo da BiH mora imati više federalnih jedinica/regija budući BiH ima i više gospodarsko-ekonomski-prometno-kulturoloških cjelina. Zalažemo se da područja Bosanske Posavine i središnje Bosne svaka za sebe čine posebnu federalnu jedinicu/regiju.

NN: S obzirom na oprečna stajališta triju naroda, kada je donošenje novoga ustava u pitanju, vjerujete li da je uopće moguće postići dogovor o promjeni Ustava BiH?

ZUBAK: Skeptičan sam glede mogućnosti političkog dogovora oko ustavnog uređenja BiH ako se u cijeli postupak ne involvira snažnije i međunarodna zajednica. To je i obveza međunarodne zajednice budući je ona od nastanka krize u BiH sudionik i posrednik u razgovorima o BiH. Osobito zato što je ona na neki način nametnula postojeći, privremeni, ustavni aranžman, koji sam po sebi omogućava da se proces dogovaranja oteža, onemogući, uvjetuje ili opstruira. 

NN: U javnosti ste poznati kao čovjek koji se zalagao za povratak Hrvata u BiH. Kako vidite trenutni položaj Hrvata u BiH, posebice u RS?

ZUBAK: Položaj Hrvata u BiH je više nego jadan. To je, između ostalog, i posljedica jedne politike koja je stavljala ovu državu pod upitnik. BiH je naša domovina, i naša država i da nema nikakvih razloga zbog kojih bi Hrvati, pa i drugi narodi iz BiH dovodili u pitanje njezinu opstojnost. Zbog čega bi je se odricali, sramili ili napuštali? Elementarno bi trebalo biti u svakom čovjeku da ne poriče i ne osporava svoj kraj, svoj zavičaj i svoju domovinu.

NN: Poznato je kako ste Vi odbili potpisati Dejtonski sporazum, pa je umjesto Vas, u ime bh. Hrvata, svoj potpis stavio Jadranko Prlić, tadašnji predsjednik Vlade Herceg Bosne. Da se danas nalazite u istoj situaciji, kako biste postupili?

ZUBAK: Još odlučnije. Vrijeme pokazuje opravdanost takvog postupka.

NN: NHI se nedavno ujedinila s HSS BiH. Što vaša stranka time dobiva, a što gubi?

ZUBAK: Integriranjem mi više nismo posebna stranka, pa stoga ne možemo govoriti o tome, što dobivamo a što gubimo. Ali smatram kako je to politički opravdano i da je ovo ujedinjenje u interesu onih za čije potrebe i interese se zalažemo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije