Intervju

Radojičić: Pred BiH politički nemiran period

Radojičić: Pred BiH politički nemiran period
Radojičić: Pred BiH politički nemiran period

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, izjavio je da je pred BiH politički nemiran period i da je oštrica pritiska međunarodnih predstavnika ponovo usmjerana prema RS i njenim zvaničnicima bez obzira na političke kompromise i dogovore koji su postignuti.

On je upozorio da se pred sjednicu Savjeta za implementaciju mira u februaru ili martu politička situacija može dodatno zakomplikovati od strane onih koji žele da isprovociraju ostanak OHR-a i međunarodne zajednice u BiH.

''Do marta nas očekuje kritičan period kada će zbog sjednice PIC-a dio političkih subjekata u BiH tražiti priliku da se ponovo zakomplikuje situacija i da se pokaže da OHR ne može da ode'', kaže Radojičić.

NN: Da li ima konkretnih naznaka da se spremaju novi politički procesi protiv premijera RS i novi pritisci na Srpsku, a na to su upozorili i zvaničnici RS u petak u zajedničkoj izjavi?

RADOJIČIĆ: U izjavi smo kazali da ne bismo željeli da shvatimo da se sprema politički proces, ali u ovoj zemlji smo svašta već vidjeli i ne bi nas ništa čudilo. Ne možemo unaprijed tvrditi kakav će se desiti proces, ali ove naznake i pritisci od strane međunarodnih zvaničnika imaju elemente toga da se sprema novi politički proces. Priča koja se odnosi na pravosuđe i istrage je problemtična i puno toga asocira da postoji politička pozadina i politički pritisak koji bi se mogao usmjeriti prema RS, Vladi RS i premijeru RS Miloradu Dodiku. Sigurno je da se osjeća jedna vrsta pritiska koja ima naznake političkog disciplinovanja, a cijela priča potiče od SIPA, Tužilaštva BiH i Suda BiH koji nastoje da '' istraže neke stvari''. Sve se može vezivati za političko disciplinovanje i ima političku pozadinu, ali šta će biti u konačnici, vidjećemo.

NN: Da li će se i Narodna skupština RS izjasniti povodom novonastale političke situacije?

RADOJIČIĆ: Pred sjednicu Savjeta za implementaciju mira u februaru ili martu može se desiti da se situacija komplikuje od strane onih koji žele da isprovociraju ostanak OHR-a i međunarodne zajednice ovdje. To će biti kritičan period kada će dio političkih subjekata u BiH tražiti priliku da se ponovo zakomplikuje situacija i da se pokaže da OHR ne može da ode. Pred nama je politički nemiran period, ali se nadam da neće biti novih političkih zapleta bar do Nove godine, jer smo imali i previše drama i događaja u posljednje dvije godine o kojim je Skupština zauzimala stavove. Ako bude trebalo, parlament RS će diskutovati o novim političkim temama.

NN: Ambasadori zemalja članica Savjeta za implementaciju mira na sastanku u petak oštro su osudili podnošenje tužbe protiv prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana i taj potez shvataju kao pokušaj sprečavanja OHR-a u ispunjenju njegovog mandata.

RADOJIČIĆ: Tačno je da su OHR, visoki predstavnik i ambasadori stranih zemalja izuzeti iz nadležnosti domaćeg pravosuđa, u smislu međunarodnih normi, pozicije OHR i Dejtonskog mirovnog sporauzma. Ali, postavlja se isto pitanje gdje su granice angažmana i da li uopšte ta granica postoji za bilo kog predstavnika međunarodne zajednice od saobraćajnog udesa pa do djelovanja koje je direktno usmjereno protiv jednog entiteta, države ili interesa neke grupe. U političkom smislu, u smislu kritike niko ne može biti nedodirljiv kao što ni mi nismo nedodirljivi i kao što smo stalno predmet kritike. U sudskom smislu međunarodne norme i pozicija OHR su nam jasni, i jasno je da postoji entitet i da je međunarodne zvaničnike nemoguće procesuirati u domaćem parvosuđu, ali niko ne može biti pošteđen kritike pa ni oni. Pojedini međunarodni zvaničnici se ovdje bave aktivno dnevnom politikom i potpuno su uvučeni u unutrašnje političke događaje. Dnevno reaguju, bave se dnevnim pitanjima, a ne strateškim i dugoročnim, i onda ne mogu biti nepogrešivi i lišeni kritike.

NN: Da li stoji izjava visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da se "već sada zna gubitnik" i da su to "Milorad Dodik i RS"?

RADOJIČIĆ: To je krajnje neodgovorna i nepotrebna izjava i u pokušaju da odbrani svog prvog zamjenika visoki predstavnik za BiH je reagovao preoštro i potpuno neodmjereno. Takve riječi da se zna unaprijed da će neko biti kažnjen, da postoji već presuda, osuda, kazna nemaju veze sa daljim angažmanom međunarodne zajednice u BiH i interesantno je da ni tri dana nakon naše zajedničke izjave visoki predstavnik nije našao za shodno da tu svoju izjavu demantuje, pojasni ili bilo šta drugo. Ovim se siju sumnja i strah da će RS i njen premijer biti nečim kažnjeni i da je, ne samo spreman neki proces, već i donesena presuda. Ne možemo pretpostaviti šta je stav međunarodne zajednice i nije u našim rukama da kreiramo stavove ni Amerike, ni Engleske, ni PIC-a. Možemo samo da branimo naše političke stavove kakvi god da su oni. Ipak, kakva će biti ocjena stranog političkog faktora, nije u našoj moći odlučivanja.

Silajdžić opstruiše reforme

NN: Nakon dogovora tri lidera u Prudu bilo je upozorenja upućenih Silajdžiću da opstruiše reforme. Koliko su ona ozbiljna budući da nije bilo sankcija?

RADOJIČIĆ: Iako u BiH svaka strana odgovara za svoje postupke, trenutno je primjetno da je oštrica pritiska, i to je bilo vidljivo iz izlaganja visokog predstavnika u Briselu, ipak usmjerana prema RS bez obzira na političke kompromise i dogovore koji su postignuti. Konstantno postoji ta oštrica prema političkim snagama i zvaničnicima RS, a ne tako ozbiljno prema Silajdžiću. Teško je očekivati neke dogovore ili kompromise sa Silajdžićem o svim krupnim političkim temama. Silajdžić opstruiše reformske procese u BiH i po svim pitanjima izražava suprotan stav. On je konstantan u svom političkom stavu koji traži radikalnu ustavnu reformu u BiH. Kod Silajdžića je primjetna politička konstanta djelovanja i stava, a kako će se ostali ponašati u konkretnim situacijama, to u BiH nikada ne znate. Pitanje je i da li ima kapaciteta sa drugim političkim subjektima za dogovor, jer i drugi imaju neke svoje razloge zbog kojih se nekad protive, a nekad ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije