Intervju

Dragan Čović: Niko ne može dovesti u pitanje postojanje RS

Dragan Čović: Niko ne može dovesti u pitanje postojanje RS
Dragan Čović: Niko ne može dovesti u pitanje postojanje RS

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je u intervjuu ''Nezavisnim'' rekao da nitko ne može dovesti u pitanje postojanje RS i da na tome treba temeljiti pregovore o budućem ustavnom ustrojstvu BiH. Također je izjavio da očekuje dovršetak ustavne reforme do kraja lipnja sljedeće godine.

''Dok god Srbi žele imati uređenje kakvo imaju, ne postoji Hrvat ili Bošnjak koji može uraditi nešto suprotno tome. Sve ovo što mi pričamo o ustavnoj reformi ima smisla samo ako će naše prijedloge podržati dvije trećine Srba, Hrvata i Bošnjaka. RS je plod Dejtona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice'', rekao je Čović.

NN: S predsjednicima SNSD-a i SDA Miloradom Dodikom i Sulejmanom Tihićem ste u Prudu dogovorili da se Ustav BiH mijenja kroz amandmane, iako stranke s hrvatskim predznakom traže korjenitu promjenu postojećeg ustava. Mislite li da se pitanje Hrvata u BiH može riješiti putem ustavnih amandmana?

ČOVIĆ: U Prudu je dogovoreno šest točaka i jedna od njih je bila i rješenje ustavne problematike BiH. Dogovorili smo da amandmanski promijenimo, odnosno popravimo sadašnji ustav. Govorili smo o podjeli odgovornosti i nadležnosti triju razina vlasti, lokalne, srednje i državne. Isto tako smo govorili i o funkcioniranju vlasti, te smo odlučili popraviti ovo što trenutno imamo, a ne korjenito ga mijenjati. Ustavno pitanje srednje razine vlasti će se također riješiti iako nije bilo govora o zemljovidima. Dakle, u konačnici ćemo dobiti korjenito promijenjen i potpuno novi ustav, samo što ćemo ga putem amandmana mijenjati postepeno. Idemo korak po korak. Tako ćemo riješiti i pitanje jednakopravnosti bh. Hrvata.

NN: Znači li to da na neki način odustajete od stajališta HDZ BiH da BiH treba da bude država sastavljena od tri federalne jedinice koje bi bile formirane po, između ostaloga, i etničkom kriteriju, te Sarajevom kao distriktom?

ČOVIĆ: Apsolutno ne! Mi ostajemo pri svom stajalištu da bi BiH sastavljena od tri federalne jedinice te distriktom Sarajevo bila najidealnije rješenje za sva tri naroda. Uostalom, to smo precizno kazali još prije godinu i pol dana.

NN: Je li onda za Vas prihvatljivo Dodikovo stajalište koji kaže tri federalne jedinice "da", sve dok se postojeće granice RS ne dovode u pitanje?

ČOVIĆ: Uopće nismo govorili o teritorijalnom ustroju. Dodik je jasno pitao možemo li se dogovoriti o ključnim stvarima. Podijelili smo razmišljanja o RS. Tihić, Dodik i ja smo postigli donju razinu suglasnosti o budućem uređenju zemlje. Uopće se nismo zarobili u okove isključivosti. Nitko od nas trojice nije rekao da mora biti ovako ili onako. Isto smo se tako dogovorili da tek dalje idemo razgovorati i to smo si dali za zadatak.

NN: No, je li RS u postojećim granicama za Vas prihvatljiva kao jedna od tri federalne jedinice buduće BiH? To prvenstveno pitam zbog statusa posavskih Hrvata.

ČOVIĆ: Opet ste se uhvatili granica. Nismo uopće govorili o granicama. To je nešto što će se zadnje raditi. Što se tiče HDZ BiH, mi nismo opterećeni tim pitanjem. Dodik je i Tihića i mene jasno pitao o budućem statusu RS i ja sam odgovorio da uopće nisam time opterećen. Dok god Srbi žele imati uređenje kakvo imaju ne postoji Hrvat ili Bošnjak koji može uraditi nešto suprotno tome. Sve ovo što mi pričamo o ustavnoj reformi ima smisla samo ako će naše prijedloge podržati dvije trećine Srba, Hrvata i Bošnjaka. Po nekoj svojoj viziji ja mogu praviti prelijepu BiH, no ako je ona neprihvatljiva jednom od tri naroda onda je ta moja vizija besmislena. RS je plod Dejtona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice.

NN: Do kada je realno očekivati da se dovrši proces reforme Ustava BiH?

ČOVIĆ: Sasvim bi realan rok bio 30. lipnja sljedeće godine. Realan je jer se tada planira i transformacija OHR-a. Iako se šest mjeseci čini dug period, on je ujedno i jako kratak ako nastavimo razgovarati ovim tempom. Kroz narednih 15 dana Dodik, Tihić i ja treba da imamo još jedan sastanak kao bismo pokušali razraditi principe dogovorene u Prudu.

NN: Nedavno ste najavili da će rekonstrukcija Vijeća ministara biti dovršena do Nove godine. Na koji način bi Vijeće ministara, ali i Vladu FBiH trebalo rekonstruirati?

ČOVIĆ: Vijeće ministara bi se moralo rekonstruirati do kraja godine. Inače se postavlja pitanje ima li smisla da ono uopće postoji. Nema smisla pričati godinu dana o rekonstrukciji Vijeća ministara.

NN: Što podrazumijevate pod rekonstrukcijom?

ČOVIĆ: Došlo je vrijeme da priznamo da izvršna vlast ne funkcionira i ne može pratiti izazove ni unutarnjeg ni vanjskog okruženja. Drugim riječima, ne možemo odgovoriti niti na jedan izazov koji je pred BiH. Rekonstrukcija Vijeća ministara podrazumijeva zamjenu tri ili četiri ministra i njihova zamjenika kako bi ono poboljšalo funkcionalnost.

NN: Koja su to tri ili četiri ministra?

ČOVIĆ: To vam neću kazati jer nije korektno da putem medija govorim koje ministre bi trebalo zamijeniti. O imenima se raspravlja između šestorice lidera. U svakom slučaju do isteka ove kalendarske godine bi trebalo da i otvorimo i zatvorimo tu priču. S rekonstrukcijom Vlade FBiH priča je puno zamršenija.

NN: Zbog čega?

ČOVIĆ: Za razliku od promjene ministara u Vijeću ministra, rekonstrukcija Vlade FBiH je znatno složenija. U Vladi FBiH nije problem smijeniti ministra nego ga imenovati. Sama procedura imenovanja ministara u Vladi FBiH je barem dvostruko duža i kompliciranija od one u Vijeću ministara. U FBiH četiri stranke dijele vlast, a od te četiri dvije se ne slažu s pristupom rekonstrukciji Vlade. Sve to dodatno komplicira samu rekonstrukciju.

Silajdžićeva politika štetna za BiH

NN: Stvara se dojam da je u posljednje vrijeme politička scena u BiH obilježena neslaganjem Harisa Silajdžića s bilo kakvim reformskim prijedlogom. Silajdžića je čak visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak na neki način "ukorio" zbog njegovih stavova. Hoće li predsjednik Stranke za BiH nastaviti sudjelovati u pregovorima šestorice lidera?

ČOVIĆ: Nije moje da komentiram Silajdžićeve stavove. No, problem je kada netko pokušava pod plaštom dobra za BiH nametnuti svoje stavove. Svatko mora razumjeti da mora političku odgovornost dijeliti i sa Srbima i sa Hrvatima. Njegova politika trenutno ne može donijeti dobro BiH. Iako je Silajdžić rekao da neće više sudjelovati na sastancima šestorke, ipak vjerujem da će se i on odazvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije