Intervju

Novka Agić: Moguća nestašica lijekova

Novka Agić: Moguća nestašica lijekova
Novka Agić: Moguća nestašica lijekova

Zavod za zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH nema dovoljno novca za sve potrebe u ovoj godini, kaže direktorica Zavoda Novka Agić povodom današnjeg Međunarodnog dana bolesnika.

Ističe da ni prošle godine iz budžeta FBiH nisu dobili sav planirani novac. Kaže da bi zdravstvene institucije u BiH mogle doći u situaciju da zbog nedostatka novca ostanu bez nekih lijekova i da budu prinuđene da "hladne" slučajeve stave na čekanje.

Upozorava da je mnogo stanovnika FBiH bez zdravstvenog osiguranja i da bolesnici ne poznaju svoja prava.

NN: Kakav je položaj bolesnika u Federaciji BiH?

AGIĆ: Ako ga posmatramo u kompletnom kontekstu u kom živimo, mislim da možemo reći da nije loš. Naravno da može bolje i razumijem da su građani i pacijenti nezadovoljni, da smatraju da ovo nije dobro. S obzirom na okolnosti u kojima živimo, mislim da je dobro, posebno u nekim granama medicine. Ne može se to upoređivati sa stanjem u zemljama Evropske unije, ali mislim da može zadovoljiti potrebe.

NN: Poznaju li bolesnici svoja prava?

AGIĆ: Ne uvijek i na tome treba da radimo svi. Zasad angažujemo članove određenih asocijacija i radimo s njima, a oni sa svojim članstvom i to je dobro jer je važno da i oni i mi imamo više informacija.

NN: Koliko je građana FBiH bez zdravstvenog osiguranja?

AGIĆ: Procjene su da je to oko 300.000 ljudi i to je mnogo jer postoje preduslovi da taj broj bude mnogo manji.

NN: Ima li Zavod dovoljno novca za sve potrebe u ovoj godini?

AGIĆ: Ne. Stanje je izuzetno teško jer ni za prošlu godinu iz budžeta FBiH nismo dobili sav planirani novac. Imamo neka obećanja da će s rebalansom biti dodatnih sredstava i za nas, ali to su zasad samo obećanja.

NN: Može li se desiti da neke kategorije bolesnika ostanu bez lijekova, prvenstveno bez citostatika ili sličnih vrsta lijekova?

AGIĆ: Ne bi trebalo to da se desi, ali to je već pitanje više sile. Ako bi došlo do toga, "hladne" slučajeve bismo morali staviti na čekanje, ali nadam se da to toga neće doći.

NN: Nerijetko upozoravate da je veliki problem za Zavod plaćanje PDV-a za kupljene lijekove. Koliko je to novca godišnje i ima li razgovora s resornim institucijama o mogućnosti da se to plaćanje ukine ili smanji?

AGIĆ: To je veliko opterećenje i za nas i za zdravstvo u cjelini. Mi smo za ove tri godine dali oko 30 miliona KM za PDV, a prošle dvije godine smo radili analize i utvrdili smo da je zdravstvo za PDV dalo oko 690 miliona KM po osnovu lijekova i usluga. Vlada FBiH je prošle godine tražila da se uvede diferencirana stopa barem za izuzetno skupe lijekove, ne za sve, ili da se pokuša iz ubranih sredstava zdravstvu vratiti ono što je ono dalo, ali zasad nema pomaka.

NN: Kakve su mogućnosti za liječenje van granica BiH? Već dugo je na čekanju pravilnik za izmještanje odraslih?

AGIĆ: Ništa se tu nije promijenilo. Imamo privremenu odluku za djecu, za najteže onkološke slučajeve i urođene srčane mane. Za ostalo mi pomažemo i participiramo u liječenju. Pravilnika nema dijelom i zbog aktuelne situacije, ali očekujemo da se o njemu počne razgovarati nakon usvajanja paketa osnovnih zdravstvenih usluga i možda bismo sljedeće godine mogli dobiti taj pravilnik.

NN: Ima li dovoljno novca za djecu kojoj je neophodno liječenje van granica BiH?

AGIĆ: Nema, pogotovo zbog toga što se radi o posebno teškim slučajevima. To je i nemoguće planirati jer vi planirate jedan iznos, ali ponekad to bude i pet puta više.

Lijek čeka 70 žena s rakom dojke

NN: Hoće li ove godine biti dovoljno novca za herceptin, lijek koji se daje mlađim ženama koje imaju rak dojke?

AGIĆ: Nije u redu izdvajati nijedan lijek. Mi smo prošle godine za lijekove za liječenje raka dojke dali više od devet miliona KM. Uradili smo maksimalno u raspoloživim mogućnostima. Herceptinom je liječeno više od 63 žene, trenutno ih je 43, ali je lista čekanja velika, oko 70 pacijentkinja, i mi sami to ne možemo riješiti jer je ta terapija izuzetno skupa, iako o lijekovima ne treba govoriti na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije