Intervju

Jovan Čizmović: Vladu RS spremno da brani 520 advokata

Jovan Čizmović: Vladu RS spremno da brani 520 advokata
Jovan Čizmović: Vladu RS spremno da brani 520 advokata

Advokatska komora Republike Srpske u svom punom kapacitetu od 520 advokata i sa 240 pripravnika i stručnih saradnika za pravne poslove stoji na raspolaganju Vladi Republike Srpske za svaku vrstu pravne pomoći nakon podnošenja izvještaja SIPA Tužilaštvu BiH.

Jovan Čizmović, predsjednik Advokatske komore RS, u intervjuu "Nezavisnim" po povratku iz Beča sa 37. predsjedničke konferencije CCBE-a (Organizacije pravnih udruženja u Evropi) kaže da je Advokatska komora "spremna besplatno da pruži svaku pravnu pomoć svim institucijama RS i stane u odbranu svih interesa RS".

ČIZMOVIĆ: U ovom slučaju se radi o povredi interesa RS, jer od strane organa u Republici Srpskoj nije nađen nijedan element postojanja krivičnog djela koji bi mogao da bude stavljen na teret premijeru ili bilo kome od ministara. Ako u RS postoji takav stav, onda vjerujući organima i institucijama RS da te osobe nisu počinile nijedno krivično djelo spremni smo stati u odbranu svakog pojedinca i svake institucije u RS. Ovo govorim u ime svih advokata koji su članovi Advokatske komore RS.

NN: Kao iskusan pravnik, kako komentarišete način na koji je taj izvještaj otišao iz SIPA prema Tužilaštvu BiH?

ČIZMOVIĆ: Način na koji je otišao izvještaj o krivičnom djelu je stvar njihovog pravilnika i Poslovnika o unutrašnjoj organizaciji SIPA. Prema Zakonu o Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), direktor Agencije ima isključivu nadležnost da rukovodi i organizuje kompletan rad u njoj. Istina je da imaju određene beneficije, odnosno data su ovlašćenja zamjeniku direktora za poslove na kojima je trenutno raspoređen Dragan Lukač. Ali, opet, takva jedna radnja ne može se desiti bez znanja i odobrenja direktora, jer svi njegovi zamjenici mogu samo u slučaju njegove odsutnosti potpisivati određene dokumente i u ime Agencije preduzimati radnje. To je jasno regulisano Zakonom o Agenciji za istrage i zaštitu.

NN: Koliko je, po Vašem mišljenju, suština tog izvještaja udar na institucije RS?

ČIZMOVIĆ: Evidentno da jeste, jer sve ono što remeti normalan rad i funkcionisanje institucija RS je udar na njih. Evidentno je i da je to šteta za institucije Republike Srpske. Međutim, treba govoriti i o tome ima li ili nema elemenata krivičnog djela o kojem se govori u podnesenom izvještaju od strane Agencije za istrage i zaštitu i zbog toga sam sa funkcije koju obavljam, predsjednika Advokatske komore RS, rekao da smo spremni pružiti svaku pravnu pomoć svim institucijama RS, Vladi RS, jer time branimo i interese RS.

NN: Očekujete li da Vas pozovu iz Vlade RS?

ČIZMOVIĆ: Mislim da bi takav poziv trebalo da uslijedi. Opravdano bi trebalo da uslijedi, jer RS ima svoju advokatsku komoru koja brani njene interese.

NN: S pravne strane, da li je Tužilaštvo BiH uopšte nadležno da pokrene jednu ovaku istragu?

ČIZMOVIĆ: Mnoge stvari se tu mogu postaviti kao pitanje. Prvo, da li su tu dokazi prikupljeni zakonito ili nezakonito, da li takvi dokazi imaju u sebi sadržaj ili bilo kakvo obilježje krivičnog djela, da li je poštovana procedura u odnosu na samo pribavljanje tih dokaza u odnosu prema licima, da li je poštovana procedura što se tiče same nadležnosti, da li je u samoj Agenciji za istrage i zaštitu ispoštovana procedura, gdje su ti dokazi i na osnovu čega su ih pribavili, na osnovu čije naredbe je Agencija za istrage i zaštitu postupala... Dalje, da li je Agencija blagovremeno obavijestila tužioca ako je imala saznanje da je počinjeno krivično djelo, u kojim rokovima da bi onda tužilac na osnovu osnovane sumnje i mogao preduzeti određene radnje.

Ovdje vidimo da se tužilac oglasio tek kada je Agencija za istrage podnijela izvještaj, što otvara pitanje na osnovu čega je i u kojem vremenu Agencija za istrage i zaštitu postupala. Da li je to poštovanje Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o krivičnom postupku entiteta s obzirom na to da u odnosu na te obaveze ne postoji razlika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije