Intervju

Milorad Novković: Pravosuđe na dobrom putu da postane ažurno

Milorad Novković: Pravosuđe na dobrom putu da postane ažurno
Milorad Novković: Pravosuđe na dobrom putu da postane ažurno

Veliki problem pravosuđa u BiH je neažurnost sudova, kaže Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Tvrdi da je slično stanje i u regiji, te ocjenjuje da je pravosuđe u našoj zemlji na dobrom putu da postane ažurno.

Smatra da u BiH ima dovoljno domaćih stručnih, etičnih i sposobnih sudija i tužilaca koji su opredijeljeni da rade svoj posao.

NN: Mislite li da je bh. pravosuđe spremno da bude oslonjeno samo na domaće kadrove?

NOVKOVIĆ: Postoje različita mišljenja u javnosti. Smatram da je pravosuđe BiH osposobljeno kao što je osposobljeno i pravosuđe u drugim državama. Međunarodne sudije i tužioci učestvuju u jednom malom segmentu pravosuđa BiH, sada samo na Odjelu za ratne zločine Suda BiH. Većinu, čak 95 odsto predmeta rješavaju domaće sudije i tužioci. Međunarodne sudije i tužioci bili su potrebni zbog posljedica koje je stvorio rat, prvenstveno radi rješavanja i učestvovanja u predmetima procesuiranja ratnih zločina. Ovdje je došlo do sukoba između naroda i svakako su u tom vremenu trebale međunarodne sudije i tužioci. Prijedlog VSTV-a od 25. februara ove godine bio je da međunarodne sudije i tužioci i dalje ostanu na Odjelu za procesuiranje ratnih zločina, što je visoki predstavnik prepoznao i donio takvu odluku.

NN: Tužioci iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sada će biti pravni savjetnici. Šta to znači?

NOVKOVIĆ: Moći će biti u sudnici jer ako su javna suđenja onda u sudnici može da bude svako, pa i savjetnici. Koja će biti njihova uloga, meni stvarno nije poznato. To je jedna nova kategorija u pravosuđu.

NN: Koliko će odlazak ove trojice tužilaca uticati na rad Tužilaštva BiH? Šta će biti sa oko 200 predmeta koje su dosad vodili međunarodni tužioci?

NOVKOVIĆ: Razgovarao sam sa glavnim tužiocem. Odmah je pokrenuta inicijativa da se ta mjesta popune domaćim tužiocima.

Mislim da će glavni tužilac brzo raspisati konkurs za popunu tih radnih mjesta domaćim tužiocima. Koliko sam obaviješten, glavni tužilac će pokrenuti inicijativu i za proširenje sistematizacije tužilaca u Tužilaštvu BiH.

NN: Koliko će novih tužilaca biti angažovano i kada će to biti? Postoji li dovoljno sredstava u budžetu za zapošljavanje novih tužilaca?

NOVKOVIĆ: Prije dva ili tri mjeseca sam imao tranzicijsko vijeće, gdje je bio zamjenik ministra finansija i trezora BiH. Tada me obavijestio da je od jedne komisije prijedlog budžeta za 2010. u potpunosti prihvaćen kako je to postavljeno od strane Suda i Tužilaštva BiH. Međutim, on se ogradio i rekao da ne zna tačno hoće li taj prijedlog podržati Vijeće ministara BiH i na kraju hoće li ga podržati parlament. Kakav je sad proračun, nije mi poznato.

NN: Imamo li mi dovoljno sposobnih domaćih tužilaca da preuzmu ovih 200 predmeta?

NOVKOVIĆ: Apsolutno imam povjerenje u domaće tužioce i smatram da ima i stručnih i etičnih i sposobnih sudija i tužilaca koji su opredijeljeni da rade svoj posao. Međunarodne sudije i tužioci su bili prisutni samo u Sudu i Tužilaštvu BiH, a mi imamo ogromno entitetsko pravosuđe gdje su sve domaće sudije i tužioci. Oni po mojoj procjeni svoj posao rade stručno, objektivno, moralno i poštuju etičke principe i kodeks sudija i tužilaca.

NN: Nedavno je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na pravednost postupka zbog nerazumne dužine trajanja pojedinih postupaka. Koliko je to zaista problem našeg pravosuđa i postoji li način da se suđenja ubrzaju?

NOVKOVIĆ: To je veliki problem pravosuđa. Mi u BiH imamo najveći broj sudova koji su neažurni. VSTV je u ovoj godini, a i u narednim će godinama preduzimati aktivnosti i sva pažnja će biti usmjerena da se riješi što veći broj predmeta i da se ti zaostaci smanje, a naročito predmeti iz ranijih godina.

NN: Zbog čega u današnjem pravosuđu ovi procesi tako dugo traju? Ima slučajeva koji traju i desetak godina!

NOVKOVIĆ: Na ovim prostorima je bio rat. U toku rata pravosuđe skoro da nije ni funkcionisalo, odnosno funkcionisalo je sa jednim smanjenim brojem tužilaca i sudija. Rat i posljedice rata su stvorile jedan izuzetno veliki broj predmeta koji su dosta pravno složeni. U poslijeratnom periodu sudovi nisu bili popunjeni u onoj mjeri u kojoj su trebali da budu popunjeni. Tokom 2003. i 2004. godine su izvršene personalne promjene u sudovima i tužilaštvima. Ni tada sudovi i tužilaštva nisu bili dovoljno popunjeni jer ponekad nemamo dovoljno kvalitetnog kadra za izbor, tako da je došlo do stvaranja jednog velikog broja predmeta i da su sudovi u BiH došli u neažurno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije