BiH

Vjeronauka u vrtićima

SARAJEVO - Vjeronauka u vrtićima JU "Djeca Sarajeva" uvedena je nedavno, uprkos protivljenju brojnih roditelja i upozorenjima međunarodnih organizacija, saznaju "Nezavisne".

Informaciju je potvrdio i ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo, koji je objasnio da je uvođenje vjeronauke zakonska obaveza koju je ovo ministarstvo moralo da ispoštuje.

Kako saznajemo u Ministarstvu, vjeronauku pohađa oko 400 djece, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, od ukupno 2.336 mališana, koliko ih je u sarajevskim vrtićima.

"Provedena je anketa među roditeljima i vjeronauka je uvedena u vrtiće za djecu, čiji su roditelji dali saglasnost za to. Pretpostavljam da je znatno manji broj djece koja pohađaju vjeronauku od one čiji su se roditelji izjasnili da nisu za to", rekao je Kešo.

Smatra da na ovaj način djeca nisu razdvojena po nacionalnosti, jer je i za djecu koja ne slušaju nastavu iz vjeronauke organiziran drugi sadržaj.

"Loše bi bilo da djeca koja ne idu na vjeronauku u vrijeme njenog održavanja ne znaju šta će sa sobom. Tako da su za ovu djecu organizirani časovi stranih jezika, likovne kulture i slično", kaže Kešo.

Arzija Mahmutović, direktorica Javne ustanove "Djeca Sarajeva", kratko je prokomentarisala da je uvođenje vjeronauke u vrtiće "zakonsko pravo ove ustanove", odbivši da daje bilo kakve informacije o ovoj temi.

Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, kaže kako je zakon koji omogućava uvođenje vjeronauke u vrtiće usvojen i da je javnost trebalo ranije da reaguje.

"To je ishitreno i nije napravljeno na način na koji bi trebalo pristupiti tako ozbiljnim stvarima. Psiholozi su upozoravali da su djeca pretškolskog uzrasta u takvom razdoblju da ne mogu shvatiti o čemu se zaista radi", istakao je Džemidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije