BiH

Biometrijski pasoši krajem iduće godine

Biometrijski pasoši krajem iduće godine
Biometrijski pasoši krajem iduće godine

BANJALUKA - Procedura za izdavanje biometrijskih pasoša državljanima BiH biće uspostavljena do polovine iduće godine, a njihovo izdavanje počeće krajem godine.

Ovo je juče nakon završetka stručnog seminara za podršku uvođenja novih putnih isprava u BiH u Banjaluci potvrdio Siniša Macan, direktor Agencije za indentifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koja je u saradnji sa OEBS-ovom Jedinicom za borbu protiv terorizma (ATU) organizovala ovaj seminar.

"Do polovine iduće godine trebalo bi da uspostavimo sistem za izdavanje putnih isprava, nakon čega šest mjeseci, odnosno do kraja 2009. godine, treba da testiramo taj sistem kako bismo krajem iduće godine počeli sa izdavanjem biometrijskih pasoša u BiH", kazao je Macan.

Prema njegovim riječima, cijena biometrijskog pasoša biće kao i cijena sadašnjih pasoša, odnosno oko 40 KM što je preporuka Savjeta ministara BiH.

"Svi oni pasoši koji budu izdati do početka izdavanja biometrijskih važiće pet godina od datuma izdavanja, a nadamo se da će se oni tretirati kao i biometrijski", kazao je Macan.

On je dodao da će biometrijski pasoš u početku sadržavati osnovne identifikacione podatke i sliku vlasnika, dok bi do pristupanja BiH Evropskoj Uniji trebalo da bitu stvoreni tehnički uslovi koji će omogućiti da on sadržava i lične podatke, kao što je otisak prsta.

Dimitrij Žalnev, predstavnik ATU, kazao je da će izdavanje biometrijskih pasoša svakako obezbijediti građanima BiH da lakše putuju, ali i da se lakše uoče ljudi iz terorističkih i kriminalnih miljea.

"Teroristi i kriminalci su najnesigurniji pri prelasku iz jedne u drugu sigurnosnu zonu, odnosno pri prelasku granice, a tome će svakako pomoći nove putne isprave", kazao je Žalnev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije