BiH

Rialiti emisije truju mlade umove

BANJALUKA - "Veliki brat", "Farma", "Minut istine", kao i ostale emisije slične sadržine koje se emituju nekoliko puta na dan, na gledaoce, a posebno one mlađe, djeluju potpuno razarajuće i neprimjereno, upozoravaju stručnjaci i nadležni.

Psiholog Srđan Dušanić smatra da je društvo upalo u period gdje su sve duhovne i moralne vrijednosti srozane do dna, te da se danas živi u "hotdog kulturi gdje se traži zadovoljstvo".

"Ova emisija predstavlja potpuno otuđenje. To je jedna perverzna situacija gdje gledaoci praktično uživaju posmatrajući druge ljude kako ljenčare u nekom zatvorenom prostoru", objašnjava Dušanić, precizirajući da su se i mediji savršeno uklopili u ovu priču.

U ovakvim emisijama se, kaže Dušanić, svaka potreba za ljudskom privatnošću ogoljena, te se pita kako se osjeća porodica tih osoba koje učestvuju u toj priči.

"Oni koji to prave rade zbog para. Jadni su i psiholozi koji učestvuju u tim emisijama i koji prate stanje tih ljudi i ja se sramim takvih psihologa", rekao je Dušanić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS se pribojavaju da bi neprimjereno ponašanje u ovakvim emisijama, koje je, kako kažu, "veoma često, moglo da postane model ponašanja učenicima, posebno u adolescentskom periodu". "Zbog toga bi na početku ovakvih emisija trebalo da stoji upozorenje da nisu primjerene uzrastu mlađem od 15 godina, a treba razmisliti i o terminu njihovog emitovanja", rečeno je u ovom ministarstvu, napominjući da je činjenica da ne podstiču učenike ni na koji način da postižu dobar rezultat, te da stoga takve sadržaje ne mogu smatrati primjerenim ovom uzrastu.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da su ovakve emisije manifestacija neukusa u svakodnevnom životu, te da "Veliki brat" pokušava da organizuje jednu kuću onako kako bi trebalo da funkcioniše, ali da ukućani to rade na najvulgarniji način.

"To je promocija primitivizma i marginalaca koji su pokupljeni s ulice. Kasnije neko od njih bude promovisan kao junak za mlade i time se pokazuje takav čovjek može postati junak i uzor za sve, a pogotovo za mlade", objašnjava Šijaković, naglašavajući da su u ovakvim emisijama najniži ljudski porivi predstavljeni kao vrijednost.

Tatjana Tapavički-Duronjić, profesor komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, smatra da bi mediji trebalo da budu mnogo više moralno odgovorniji, te da ovakve emisije imaju moćne zaštitnike iza kojih stoji komercijalni interes.

"Imamo činjenicu da čovjek dnevno provede 10 sati ispred nekog medija, a rialiti šou su emisije koje modeliraju ponašanje. Mediji treba da obrazuju ljude i takve emisije bi trebalo da budu pod snažnijom kontrolom", objašnjava Tapavički-Duronjić.

Ona naglašava da je potreban tim stručnjaka koje će država da unajmi kako bi bili regulisani ovakvi sadržaji, te da postojeći kapaciteti služe samo kao formalni ukras.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH kažu da nisu vršili analize i monitoring emisija ovakvog tipa, te da se ovo tijelo samo bavi prijavama građana.

"Imali smo samo jedan slučaj u kojem su pojedinačno stazali prigovori građana na emisiju 'Farma'. O ovom slučaju će biti utvrđena odgovornost", kazali su u RAK-u i pozvali građane da ako imaju primjedbu na emitovanje nekog servisa da je prijave.

Šijaković je kazao da se pojavom ovih emisija prognoza Džordža Orvela potpuno ostvarila, te da naše društvo jeste jedna velika životinjska farma, koju je Orvel opisao u svom istoimenom djelu, a da se djeca danas, zahvaljujući ovim emisijama, obrazuju po tom modelu.

"Djeca danas neće da rade... Kakav rad? Danas je moderno ponašati se vulgarno, bezobrazno i bahato", zaključuje Šijaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije