BiH

Do 2057. godine manje 500.000 stanovnika

Do 2057. godine manje 500.000 stanovnika
Do 2057. godine manje 500.000 stanovnika

BANJALUKA - Do 2057. godine Republika Srpska će imati oko pola miliona stanovnika manje nego što ima danas ako se u narednom periodu nastavi negativno kretanje prirodnog priraštaja.

Do ovih podataka je došla Radna grupa koja je izradila Strategiju reforme penzijskog sistema u RS.

Radna grupa je procijenila da, ako se uzme u obzir procjena da trenutno u RS ima oko 1,3 miliona stanovnika, očekivanja su da će do 2057. godine Srpska imati 800.000 stanovnika.

Još porazniji podaci navedene strategije su da je 2007. godine u RS 17 odsto stanovništva bilo starije od 65 godina, dok će taj procenat 2057. godine iznositi čak 33 odsto.

Darko Lakić, član Radne grupe koja je izradila strategiju, kazao je da su demografske tendencije u RS negativne i pozivaju na sistemski pristup o utvrđivanju pronatalitetne politike, kako zbog penzijskog sistema, tako i zbog društva uopšte.

"Prema iskustvima drugih država koji provode pronatalitetnu politiku, može se izvući zaključak da bi u fokusu pronatalitetne politike trebalo da bude žena, kroz ekonomsku pomoć, vođenje računa o zdravlju, obrazovanju, pravima u radnom odnosu i drugim vrstama motivacija žene koja razmišlja o rađanju", istakao je Lakić.

Jovanka Vuković, predsjednik Savjeta za djecu RS, istakla je da je od 2002. godine u Republici Srpskoj evidentan pad nataliteta i da za obnovu stanovništva nedostaje oko 30 odsto djece.

Prema njenim riječima, društvena kriza utiče na porodicu i dovodi do izmjena u strukturi i funkciji klasične porodice, zbog čega se pojavljuju alternativni oblici socijalnog življenja.

"U odnosu na brak, danas u društvu imamo celibate, u odnosu na rađanje, imamo pojavu kasnog rađanja, te pojavu homoseksualizma, zatim jednoroditeljske porodice, a to sve značajno ostavlja trag na funkciju klasične porodice", rekla je Vukovićeva.

Ona je dodala da na području opštine Bijeljina od 2002. godine godišnje oko 300 ljudi više umre nego što se rodi, a na nivou RS oko 2.000 ljudi.

"Visok je stepen siromaštva, socijalne isključenosti, a djeca se nalaze u najugroženijoj poziciji. Posebno je visok stepen siromaštva djece do 15 godina", rekla je Vukovićeva i dodala da je Porodična strategija evidentirala da je broj rođene djece mnogo manji u odnosu na onaj broj djece koja treba da krenu u školu, što je pokazatelj velikih migracija iz RS.

Milan Grubor, predsjednik Omladinskog savjeta RS, kazao je da je taj podatak svakako zabrinjavajući do kojeg se došlo prilikom izrade strategije i da bi vlast trebalo mnogo više da pokaže interesovanja za ovu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije