BiH

Zbog viza odustaju od ljetovanja

Zbog viza odustaju od ljetovanja
Zbog viza odustaju od ljetovanja

BANJALUKA - Komplikovane procedure i veliki troškovi za dobijanje turističkih viza najčešći su razlozi zbog čega bh. građani, na početku ljetne sezone, nerijetko odustaju od željenih putovanja u inostrane destinacije.

U turističkim agencijama potvrđuju da je neophodna papirologija za dobijanje viza za zemlje članice Šengena prilično komplikovana, te da je veliki problem i to što se zahtjevi za vizu moraju lično predati u ambasadu.

"Građani su zbog toga posebno zainteresovani za odlazak u Tunis ili Tursku jer za ove destinacije nije potrebna viza, a mnogi se odlučuju i za Egipat jer vizu 'sređuje' agencija", kazali su u turističkim agencijama.

Oni su dodali da je za ostale države neophodno da osoba koja putuje podnese zahtjev za izdavanje vize, zatim lično dođe po odgovor, bez obzira na to da li je viza odobrena ili ne, a za pojedine države putnici imaju obavezu da opet odu u ambasadu kako bi se potvrdio povratak u zemlju.

"Odlasci u ambasadu u Sarajevo osobama koje putuju predstavlja dodatni trošak jer se cijene povratnih karata za Sarajevo kreću od 50 KM, te uplata 70 KM za vizu, a prikupljanje potrebne papirologije oduzima mnogo vremena i novca potencijalnim putnicima, pa oni često dignu ruke od putovanja", istakli su u turističkim agencijama.

Uz sve to, kažu u turističkim agencijama u BiH, uslovi za dobijanje vize se konstantno mijenjaju, tako da je za osmomartovska putovanja agencija mogla sama podnijeti zahtjev za viziranje pasoša i otići po odgovor, a za te iste države sada putnici moraju ići lično.

"Procedura za izdavanje viza za Španiju je trenutno najkomplikovanija i najzahtjevnija, te mnogi koji se raspituju za ovu destinaciju odustaju kada se suoče s gomilom papirologije koju moraju da pribave kako bi došli do viza", ocijenili su iz turističih agencija.

Prema njihovim riječima, ove godine veliki broj ljudi se raspituje za Grčku, Bugarsku i Mađarsku jer su aranžmani povoljni, ali kada saznaju koliko su zahtjevni uslovi za izdavanje viza nerijetko odustaju.

U ambasadama potvrđuju da je pored zahtjeva ili molbe za izdavanje vize potrebno donijeti pasoš, jednu ili dvije fotografije novijeg datuma, garantno pismo osobe koja vas poziva, podatke o uplati zdravstvenog osiguranja (jedan evro po danu), podatke o smještaju u zemlji u koju se putuje, dokaz finansijskog stanja te fotokopije o zaposlenju, studiranju, penzionisanju, a za maloljetna lica ovjerenu punomoć.

U španskoj ambasadi dodaju da je, uz gore navedena dokumenta, neophodno priložiti i garanciju za povratak, koja podrazumijeva avionsku kartu ili rezervaciju s fiksnim datumom povratka, te ukoliko se radi o maloljetnom djetetu koje putuje bez pratnje roditelja dozvolu španske policije za ulazak maloljetnika u Španiju, prijavu boravka u BiH i veze s ovom državom. Uz svu ovu papirologiju, u grčkoj ambasadi traže i ovjerenu kućnu listu, a dokumenta je neophodno prevesti na engleski ili grčki jezik.

U njemačkoj ambasadi su dodali da je potrebno priložiti i stari pasoš ukoliko sadrži šengenske vize, a vjenčane osobe koje putuju same moraju priložiti pasoš bračnog druga na uvid ili potvrdu da bračni drug ne posjeduje putnu ispravu. U francuskoj ambasadi potvrdili su da se obavezno mora priložiti i garancija za povratak u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije