BiH

Repak: Spasio sam mnoge Srbe od smrti

Repak: Spasio sam mnoge Srbe od smrti
Repak: Spasio sam mnoge Srbe od smrti

OSLO - Mirsad Repak, kojem se u sudu u Oslu sudi za ratne zločine, izjasnio se juče da nije kriv, a za sve što mu se stavlja na teret on krivi svoje pretpostavljene.

Ovo je prvi slučaj suđenja za ratne zločine u Norveškoj od Drugog svjetskog rata. Bivši pripadnik hrvatske milicije HOS četrdesetjednogodišnji Mirsad Repak tereti se za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, mučenja i silovanja. Ove zločine je izvršio između maja i oktobra 1992. godine nad 18 srpskih civila, mušakraca i žena, u logoru "Dretelj", poznatom po brutalnosti njegovih čuvara.

Repak je u svom izjašnjavanju još dodao da je mnoge Srbe spasio od sigurne smrti. Optuženi je priznao da je odvodio Srbe u logor "Dretelj", ali kaže da je to uradio kako bi spriječio njihovu likvidaciju. On je dodao da je nekolicini pomogao da pobjegnu iz logora.

Pa, ipak Tužilaštvo tvrdi da su zarobljenici spavali na betonu te da su usljed nedostatka hrane, nekada bukvalno gladovali. U nekim slučajevima zarobljenici su bili podvrgnuti mučenju i ostalim oblicima nasilja.

"Ja sam samo izvršavao generalova naređenja. Moje nije bilo da mislim. Moje je bilo da izvršavam naređenja, kao što to čine norveški vojnici u Avganistanu. Oni čak talibanske zatvorenike predaju avganistanskim vlastima koje ih kasnije muče", rekao je Repak odgovarajući na pitanja tužioca Jana Eirika Tomasena.

Repak je u Norveškoj gdje živi s porodicom dobio i norveško državljanstvo. Ako ga proglase krivim, Repak bi se mogao suočiti s kaznom u trajanju do 21 godinu zatvora. Norveški mediji prenose da se vjeruje da u Norveškoj ima oko 100 osoba osumnjičenih za ratne zločine i većina njih su izbjeglice iz Jugoslavije ili iz Ruande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije