BiH

SNSD sa 17 na 43 načelnika

SNSD sa 17 na 43 načelnika
SNSD sa 17 na 43 načelnika

BANJALUKA – Ubjedljivo najveći uspjeh na lokalnim izborima u BiH ostvario je SNSD koji je skoro utrostručio broj načelničkih mjesta u odnosu na prethodne lokalne izbore, preuzimajući mahom opštine koje je do sada držala SDS.

SNSD će na osnovu preliminarnih i nezvaničnih izbornih rezultata koje je juče saopštila Centralna izborna komisija BiH, imati načelnika u 43 opštine računajući i zajedničkog kandidata sa Socijalističkom partijom u Šamcu/Bosanskom Šamcu, što je za čak 27 više nego prije četiri godine.

U taj broj je uključen i njihov kandidat za načelnika Srebrenice koji trenutno vodi, s tim da bi se to moglo promijeniti kada pristignu glasovi raseljenih osoba i onih putem pošte.

Njegov najljući rival SDS je, pak, pretrpjela pravi potop izgubivši mjesto načelnika u čak 18 opština u RS. SDS, koja je do sada držala 34 čelne pozicije u lokalnim upravama, ubuduće će prvog čovjeka opštine imati u "samo" 16 opština (uključujući zajedničkog pobjedničkog kandidata u Bratuncu koji je član te stranke).

Dobar izborni pomak napravila je SDA koja je povećala broj načelničkih mjesta sa 32 na 37, uključujući zajedničkog kandidata sa Strankom za BiH za opštinu Jajce koji je iz njihovih redova. U toj stranci računaju i na mjesto načelnika opštine Srebrenica kada se naknadno zbroje glasovi raseljenih i izbjeglih osoba.

HDZ BiH, iako je napredovala u odnosu na prethodne opšte izbore, smanjila je broj načelničkih mjesta sa 21 na 16 s tim da bi to mogla povećati na 17 ako joj Gradsko vijeće dodijeli mjesto gradonačelnika Mostara gdje je dobila veći broj glasova u odnosu na druge stranke.

SDP je u poređenju s lokalnim izborima iz 2004. smanjila broj načelničkih mjesta sa 69 na devet s tim da bi to mogla povećati na deset ukoliko bi poslanici parlamenta Brčko distrikta, gdje je osvojila najviše glasova, za gradonačelnika izabrali kandidata iz redova te partije.      

Stranka za BiH je zadržala četiri načelnička mjesta, koliko je imala i nakon prošlih lokalnih izbora. Isti broj načelnika imaće i HDZ 1990, kojoj su ovo prvi lokalni izbori od osnivanja, računajući i pobjedničkog kandidata hrvatske koalicije u opštini Ravno koji je član njihove stranke. 

DNS, koji je ranije imao samo načelnika u Prijedoru, sada ima čelne pozicije u tri lokalne zajednice (dobili načelnika u Driniću i Krupi na Uni).

Socijalistička partija je, sa druge strane, prepolovila broj načelničkih mjesta, sa četiri na dva (zadržali načelnika u Foči RS, te Brodu gdje je njihov kandidat nastupao u koaliciji sa SNSD-om).

Gubitnik ovih izbora je i PDP koja je izgubila obje načelničke pozicije koje je do sada držala – u Kotor Varošu i Istočnom Starom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije