BiH

Eksplodirala bomba u FIS-u

Eksplodirala bomba u FIS-u
Eksplodirala bomba u FIS-u

VITEZ - Jedna osoba je poginula, a nekoliko teže i lakše povrijeđeno u jučerašnjoj eksploziji nepoznate naprave u trgovačkom centru FIS u Vitezu.

Nakon eksplozije, koja se dogodila oko 12.45, pojavile su se razne verzije o motivu, vrsti eksplozivne naprave, te o broju poginulih i nastradalih. Sumnju kako je moguće da je riječ o terorističkom aktu produbila je činjenica da su se juče u istragu sukcesivno uključile mnoge policijske i sigurnosne agencije, ali ovakvu ocjenu juče niko nije želio da potvrdi. Svi sagovornici s kojima smo razgovarali su kazali da će više detalja biti poznato u narednim danima.

Sefir Baručija, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona, potvrdio je da je u eksploziji poginuo Zvonko Barbić, zaštitar tržnog centra u Vitezu. Teško je povrijeđen Josip Šarić (28), jedan od poslovođa u FIS-u. On je odmah prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje su se ljekari u vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" borili za njegov život.

Biljana Jandrić, portparol KCUS, kazala je da je Šarić dovezen u Centar urgentne medicine KCUS oko 14.50, te da ima višestruke povrede glave, lica, grudnog koša i ekstremiteta.

Mara Đukić, dežurni ljekar Doma zdavlja "Vitez", potvrdila je da je u ovoj ustanovi pomoć zatražilo deset osoba. Kod supružnika Kemala i Munevere Osmanović iz Kaknja konstatovane su lakše povrede. Primljen je i kineski bračni par, sa petomjesečnom bebom, a zamjenik direktora policije FBiH Samir Džebo juče je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH rekao da je u eksploziji povrijeđena i Dragana Karić. Ostali su bili u šoku zbog događaja i zato su zatražili liječničku pomoć.

Prema informacijama s lica mjesta, postoje dvije verzije ovog događaja. Prema prvoj, eksplozivna naprava je pronađena u torbi, na odjeljenju keramike. Osoba koja je pronašla torbu predala ju je Barbiću, koji je stajao u blizini kasa u hipermarketu. Kada je zaštitar krenuo da iznese torbu iz hipermarketa, naprava je eksplodirala.

Prema drugoj verziji, Barbić je primijetio torbu u ormarićima gdje kupci ostavljaju stvari, koja mu se učinila sumnjivom. U momentu kada je prišao ormariću i pokušao mobitelom pozvati policiju dogodila se eksplozija.

U izjavi za pojedine medije vlasnik FIS-a Pero Gudelj je kazao da ovaj slučaj nema veze s iznudama i reketiranjem, kako su objavile pojedine agencije nakon eksplozije.

"Zamolio bih sve da budu smireni, jer ovo što se dogodilo nema nikakve veze s ucjenama", rekao je Gudelj.

Iako je nakon eksplozije uviđaj vodio Meho Bradić, tužilac Srednjobosanskog kantona, nakon provjera okolnosti slučaj je preuzela Sena Uzunović, tužilac Tužilaštva BiH.

"Tužilaštvo BiH se po zamolbi Tužilaštva SBK uključilo u istragu s cijem utvrđivanja o kojem se krivčnom djelu radi i u čijoj će nadležnosti biti", kazali su u ovom tužilaštvu.

Uoči zaključenja ovog broja "Nezavisnih" na lice mjesta su stigli i stručnjaci za eksploziv Federalne uprave policije. Kompletno područje oko FIS-a juče su blokirali pripadnici MUP-a SBK i FMUP-a.

Prekinuta sjednica Doma naroda

Dom naroda Parlamenta FBiH juče je prekinuo sjednicu nakon eksplozije u Vitezu. Delegatima se nakon kraće pauze zbog ovog događaja obratio zamjenik direktora policije FBiH Samir Džebo. O kvalifikaciji, motivima i izvršiocima djela nije mogao govoriti, ali je istakao da je odmah formiran tim koji treba da utvrdi sve detalje. Nakon toga je predsjedavajući Doma naroda Stjepan Krešić, izražavajući saučešće porodici poginulog, prekinuo sjednicu do iduće sedmice.

Svi evakuisani

Jedan od radnika FIS-a, kojeg smo juče zatekli na licu mjesta, vidno šokiran je kazao da je bio u drugom odjelu kada se desila eksplozija. Policija je odmah evakuisala sve uposlenike i kupce iz FIS-a.

"Dok sam izlazio iz zgrade čuo sam da je eksplozivna naprava pronađena u torbi na odjelu keramike", rekao je radnik, koji nije želio da se predstavi. Istaknuo je da je prije nekoliko dana bila lažna dojava o eksplozivnoj napravi, što je utvrđeno nakon provjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije