BiH

Eksproprijacija neće kočiti gradnju autoputa

Eksproprijacija neće kočiti gradnju autoputa
Eksproprijacija neće kočiti gradnju autoputa

BANJALUKA - Eksproprijacija zemljišta za dionicu autoputa od Banjaluke do Doboja će biti završena do 30. juna 2009. godine, tvrde resorni ministri RS zaduženi za taj posao.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, kazao je nakon sastanka s načelnicima opština kroz koje prolazi taj autoput i sa predstavnicima nadležnih institucija za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, da je rok za kompletan završetak tog posla ambiciozno postavljen, prihvatajući Protokol o saradnji sa budućim koncesionarom.

"S obzirom na iskustvo koje smo imali rješavajući imovinske odnose na dionici puta Banjluka - Gradiška, sve govori da je veliki zadatak pred svim institucijama RS i lokalnim zajednicama", ocijenio je Čubrilović.

On je kazao da je dogovoren operativni red koraka i utvrđeno je šta je čija obaveza u tom poslu.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici dužine 71 kilometar potrebno oko 70 miliona KM.

Ministar je objasnio da će ta sredstva biti pribavljena kroz kreditnu liniju koju će obezbijediti "Strabag".

Kao olakšavajuću okolnost u poslu Čubrilović je naveo da je oko 75 odsto dionice budućeg autoputa u vlasništvu države i javnih preduzeća, te da ima daleko manje objekata nego na dionici Banjaluka - Gradiška.

Džerard Selman, ministar pravde RS, podsjetio je da je Narodna skupština RS usvojila izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji, kojima se znatno ubrzava taj postupak.

On je rekao da će se eksproprijacija sad daleko brže rješavati tako da će za dionicu Banjaluka - Doboj taj posao biti završen do 30. juna 2009. godine.

"Nemamo vremena za kašnjenje", istakao je Selman, dodajući da je Vlada u budžetu za narednu godinu predvidjela formiranje posebnih timova u okviru Pravobranilaštva i Geodetske uprave za imovinsko-pravne odnose, koji će se baviti samo pitanjima eksproprijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije