BiH

Samoubilački napadi za izuzetne prilike

Samoubilački napadi za izuzetne prilike
Samoubilački napadi za izuzetne prilike

SARAJEVO - Nusret Imamović, vođa neformalne vehabijske zajednice iz Gornje Maoče pored Brčkog, smatra kako samoubilački napadi nisu zabranjeni, te da ih treba koristiti "u izuzetnim prilikama i situacijama".

Svoj stav o samoubilačkim napadima iznio je na portalu "putvjernika", odgovarajući na pitanje jednog posjetitelja da li je grijeh opasati se dinamitom i raznijeti među grupom kjafira (nevjernika). Nusret Imamović odranije je poznat policiji u Brčkom i Tuzli.

"Ovakav vid borbe ne smatramo zabranjenim, ali isto tako ne mislimo da ga treba koristiti kao što se koristi klasično uobičajeno oružje, nego samo u izuzetnim prilikama i situacijama", napisao je Imamović, govoreći o samoubilačkim terorističkim napadima.

Goran Lujić, šef policije Brčko distrikta, kaže da je Imamović policiji u Brčkom i Tuzli dobro poznat po nasilničkom ponašanju, ali da o konkretnom mogućem podstrekivanju samoubilačkih napada ne zna ništa.

"Ime Nusreta Imamovića mi je poznato iz najmanje dva slučaja. Jedan smo radili mi i radilo se o nasilničkom ponašanju s teškim ozljedama. Drugi slučaj su radile kolege iz Tuzle, a tada je Imamović bio osumnjičen da je prisvojio školski objekat u Gornjoj Maoči i u njemu otvorio vjersku školu. To je svakako osoba koja je bezbjednosno interesantna policiji i mi ćemo sve informacije koje prikupimo proslijediti nadležnim organima zaduženim za borbu protiv terorizma", istakao je Lujić.

Gojko Vasić, načelnik Krim-policije MUP-a RS, nije želio govoriti o ovom slučaju. Smatra da nije vrijeme za iznošenje detalja ukoliko policijske agencije istražuju Imamovićevo djelovanje.

"Ne mogu govoriti o ovom slučaju, jer sve informacije koje bih mogao dati spadaju u domen operativnih policijskih poslova", rekao je Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije (FUP).

Željka Kujundžija, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), čiji je osnovni zadatak borba protiv terorizma, juče je kratko kazala kako ne može komentarisati navode o djelovanju Nusreta Imamovića.

Grubešić: Provjerićemo o čemu se radi

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da ne raspolažu informacijama o ovom slučaju, zbog čega ne može kazati da li se radi o krivičnom djelu podstrekivanje na terorizam.

"U ovom trenutku mogu samo reći da ćemo provjeriti o čemu se radi, te da ćemo sukladno rezultatima provjera poduzeti sve zakonom propisane mjere", istakao je Grubešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije