BiH

Embargo neće pogoditi privredu

Embargo neće pogoditi privredu
Embargo neće pogoditi privredu

SARAJEVO - Odluka kosovskih vlasti da od 1. januara zabrane uvoz proizvoda iz BiH neće puno uticati na bh. privredu, procjenjuju nadležni u našoj zemlji.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da će sačekati da vide odluku vlasti Kosova o uvođenju embarga prije nego što bude odlučeno šta poduzeti.

"Vjerovatno ćemo oštrije reagovati, ali ćemo vidjeti na koji način. Kosovo je naše dobro izvozno tržište", dodaje Mekić.

Igor Gavran iz Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH tvrdi da je odluka Kosova kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA).

"S Kosovom ostvarujemo suficit, što znači da više izvozimo na njihovo tržište nego što uvozimo. Ono što izvozimo su metali, prehrambeni proizvodi, voda. Međutim, obim trgovinske razmjene s Kosovom je zanemarljiv", napominje Gavran.

Naglašava da razlog zbog kojeg su kosovske vlasti donijele odluku o uvođenju embarga nema veze s trgovinom.

"Razlog je taj što pri uvozu i prevozu roba uvažavamo dokumentaciju Misije UN-a na Kosovu (UNIMK), a ne vlasti Kosova. Međutim, CEFTA je potpisan s UNIMK-om i potreban je njihov pečat", dodao je Gavran.

Milan Lovrić, predsjednik VTK BiH, smatra da je odluka kosovskih vlasti politički motivisana jer BiH nije priznala nezavisnost Kosova.

Kaže da je potrebno uraditi sve da ekonomski odnosi budu oslobođeni prejakog uticaja politike.

"Ne očekujem drastičnu primjenu odluke o embargu na naše proizvode. CEFTA je potpisan s UNIMK-om i obaveze postoje. Kosovo je naš značajan partner, ne po opsegu trgovinske razmjene već kao tržište koje može biti interesantno. Mislim da će biti pronađen način da nastavimo ekonomsku komunikaciju", ističe Lovrić.

Osim za BiH, službena Priština je od 1. januara uvela embargo i na proizvode iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije