BiH

Napadnuta kuća premijera FBiH

Napadnuta kuća premijera FBiH
Napadnuta kuća premijera FBiH

SARAJEVO - Nedžad Branković, premijer Federacije BiH, u pismu čelnicima FBiH ističe da ima ozbiljnu dilemu u vezi sa daljim ostankom na poziciju premijera zbog napada huligana koji se dogodio juče ujutru na njegovu porodičnu kuću i spore reakcije nadležnih institucija.

"Zbog huliganske aktivnosti koja se desila u subotu ujutro kod ulaza u haustor gdje stanujem, kao i bacanje boje na stan gdje žive moje komšije, veoma sam zabrinut za ambijent u kome obavljam posao premijera FBiH. Spoznaja da se sve dešavalo u neposrednoj blizini fizičkog obezbjeđenja MUP-a FBiH ujutro u 4.20, a da je uviđaj izvršen tek u periodu od 11 do 12 časova značajno utiče na moju konačnu odluku u vezi s pozicijom premijera", naveo je Branković.

U pismu Borjani Krišto, predsjednici FBiH, te potpredsjednicima Spomenki Mičić i Mirsadu Kebi, Branković ističe da je saznanje da su huligani u stanju da ugroze sigurnost njegove porodice za njega prevršilo svaku mjeru uz sporo reagovanje institucija čiji je zadatak da je fizički zaštite.

"Protiv problema imam znanja i snage da se borim, ali protiv ovakvih poniženja nisam spreman. Ovo pišem s očekivanjem da se hitno planira i organizuje sastanak s čelnicima političkih stranaka, jer nakon ovog događaja imam ozbiljnu dilemu u vezi sa daljim ostankom na poziciji premijera", naveo je Branković.

On ističe da zbog odgovornosti prema problemima građana i prema parlamentarnoj većini ne bi povlačio jednostrane i nekoordinisane poteze prije dogovora sa čelnicima FBiH i predsjednicima stranaka u vezi s njegovim namjerama i daljom pozicijom Vlade FBiH.

Kebo osudio napad

Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH, kazao je juče da je za napad na kuću premijera FBiH i pismo koje je on uputio na više adresa daznao od novinara.

"Iako sam ga zvao, još mi se nije javio, vjerovatno ima mnogo obaveza. U dogovoru s predsjednicom FBiH Borjanom Krišto, mi ćemo u ponedjeljak održati sastanak na kojem ćemo razmotriti trenutnu situaciju s premijerom Brankovićem i sa sadržajem pisma te odlučiti šta učiniti", naveo je Kebo. On oštro osuđuje ovakve vrste uznemiravanja, u ovom slučaju premijera, ali i svakog drugog građanina.

"Zatražićemo od MUP-a FBiH izvještaj o svemu što se dogodilo", kazao je Kebo.

Izjavu od Roberta Crvrtka, portparola MUP-a FBiH, juče nismo uspjeli dobiti i pored više telefonskih poziva.

E.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije