BiH

Riješili imovinu, Brčko i popis

Riješili imovinu, Brčko i popis
Riješili imovinu, Brčko i popis

BANJALUKA - Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović, juče su u Banjaluci definitivno riješili pitanje državne imovine, Brčko distrikta i popisa stanovništva.

Ovaj dogovor u Banjaluci je, kako je rekao Dodik, "pravljenje inventure" ranije postignutog dogovora lidera u Prudu.

Predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a juče su stavili tačku na pitanje Brčkog, imovine i popisa, a potpisivanjem zajedničke izjave o Ustavu BiH otvorili pitanja ustavnih promjena.

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH postigli su dogovor i o amandmanu na Ustav BiH za rješenje pravnog statusa Brčko distrikta.

Prema ovom amandmanu, Brčko distrikt postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnost institucija BiH. Njegova teritorija je u zajedničkoj svojini entiteta. To je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima, sa ovlaštenjima i statusom iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog.

U amandmanu se navodi da je Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko distrikta.

Trojica lidera dogovorila su da imovina, koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH, jeste imovina BiH koja će se podijeliti između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta i opština.

Dodik, Čović i Tihić očekuju i od ostalih predstavnika stranaka da podrže dogovorena rješenja i da se što prije akti nađu u parlamentu BiH kako bi se deblokirala pitanja vezana za evropske integracije.

Dodik je istakao da su pitanje Brčko distrikta, državne imovine, popisa stanovništva definitivno operativno riješili i stavili tačku na razgovore.

''Ovo je nastavak razgovora iz Pruda i ima za cilj dalju racionalizaciju stavova da ih konačno operalizujemo i uputimo parlamentu da bi se došlo do usvajanja zakona'', kaže Dodik.

Prema zajedničkoj izjavi o Ustavu, BiH je decentralizovana država organizovana na tri nivoa vlasti.

Srednji nivo vlasti sastavljen je od četiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka teritorijalna jedinica zasnovana na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

U zajedničkoj izjavi stoji da je BiH suverena država u međunarodno priznatim granicama.

''BiH je demokratska, socijalna i sekularna država utemeljena na vladavini prava i načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku'', stoji u zajedničkoj izjavi.

Tri lidera su dogovorila da će konkretne prijedloge ustavnih rješenja stranke, prema zajedničkoj izjavi, međusobno razmijeniti do narednog sastanka koji će se održati u Mostaru 23. februara čiji je domaćin Dragan Čović. Tada će se razmotriti i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH.

Tihić smatra da je izjava trojice stranačkih lidera u BiH hrabar potez u smislu preuzimanja odgovornosti za važna pitanja u BiH.

"Smatram da smo postigli još jedan napredak u pravcu daljih pojašnjenja dogovora iz Pruda i definisanja nekih odgovora na neka pitanja koja su bila sporna", rekao je Tihić.

Tihić je rekao da nadležne institucije u BiH treba da završe tehnički dio posla u vezi sa usaglašenim pitanjima i pozvao i ostale stranke i nezavisne poslanike u BiH da podrže izjavu trojice stranačkih lidera, i da u okviru zadatih rješenja traže najbolje dogovore i konsenzus o svim pitanjima.

"Mislim da smo napravili principijelan dogovor i kompromis, zbog čega je veoma važno da ovaj dogovor što prije prođe kroz parlamentarnu proceduru", zaključio je Tihić.

Čović je rekao da izjava i dogovori nemaju alternativu, te uputio poziv ostalim političkim partijama da je podrže.

"Mislim da bi svi trebalo da budu ohrabreni ovim dogovorom, jer je to dokaz da domaći političari mogu postići kompromis o važnim pitanjima u BiH", istakao je Čović, dodavši da su zajedničkom izjavom završeni svi elementi prudskog dogovora.

Čović: Podržite nas

Dragan Čović juče je zatražio od međunarodne zajednice da podrži dogovor koji su juče postigli trojica lidera.

"Pozivamo ih da daju potporu kao prijedlog koji bi išao u parlament. Puno je onih koji su osporavali sporazum u Prudu, a sad bi trebali biti ohrabreni da se mi domaći političari možemo dogovoriti", kazao je Čović.

U OHR-u i Evropskoj komisiji, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", nisu dobili zaključke do kojih su došli Tihić, Dodik i Čović tako da nisu bili u mogućnosti da ih komentarišu.

Kredit za izbjeglice

Radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica, stranke potpisnice zajedničke izjave dogovorile su se da zatraže od Savjeta ministara BiH da nađe mogućnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM.

Kako je dogovoreno, sredstva iz kredita će se primjenjivati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva, putem državne Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije