BiH

Funkcioneri sebi povećali plate

Funkcioneri sebi povećali plate
Funkcioneri sebi povećali plate

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta FBiH juče je plate direktora i članova uprave javnih preduzeća i institucija smanjio i do četiri puta, a plate imenovanih i izabranih dužnosnika povećao i do 60 posto.

Zastupnici, nakon duge rasprave, odbili su da glasaju o novim simbolima FBiH.

"Odluka administrativnih komisija oba doma Parlamenta FBiH i Vlade FBiH je da osnovica za izračun plata izabranih i imenovanih dužnosnika bude 60 posto prosječne plate u FBiH za posljednja tri mjeseca, ali zbog aktuelne situacije u zemlji taj iznos je umanjen za 20 posto", pojasnio je Ibrahim Nadarević iz SDA, predsjednik Administrativne komisije Zastupničkog doma.

Prema ovoj odluci, osnovica će iznositi oko 370 KM s obzirom da je prosječna plata u FBiH oko 770 KM.

Koeficijent zastupnika je sedam, tako da će njihova plata biti 2.690 KM, dok su do sada primali oko 1.500 KM.

Plate šefova klubova, predsjedavajućih domova i komisija su za po pola ili jedan koeficijent veće, što znači da će oni dobijati 185, odnosno 370 KM više.

Na osnovnu platu dodaje se 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, paušal od 520 KM, naknade za rad u komisijama i odvojen život, te topli obrok, pa su procjene da će pojedina primanja dostići i 4.500 KM.

Premijer FBiH, ministri i predsjedavajući Doma naroda primaju i funkcionerski dodatak od 1.500 KM, ali bi on nakon ovog povećanja trebao da bude ukinut. Predsjedavajući Zastupničkog doma Safet Softić odbijao je da prima ovaj dodatak.

Prije sjednice administrativnih komisija, zastupnici su gotovo jednoglasno potvrdili amandmane na Zakon o platama direktora i članova uprava javnih preduzeća i institucija u FBiH, koje je ranije usvojio Dom naroda, a kojima se plate tih dužnosnika ograničavaju na najviše pet prosječnih plata u FBiH, što iznosi oko 3.800 KM.

Time je predviđeno značajno smanjenje s obzirom na to da su ove plate, prema dostupnim informacijama, iznosile od 11.000 KM u Agenciji za bankarstvo u FBiH, preko 10.000 KM u "BH Telecomu", 6.500 ili 7.000 KM u "BH Pošti" i "Elektroprivredi BiH" do 4.200 u "BH gasu".

Zastupnici se nisu osvrnuli na premijera FBiH Nedžada Brankovića.

"Molim vas da kod izjašnjavanja o ovim amandmanima ostanete kod svog ranijeg stava, jer nije dobro da imamo demoralisane menadžere u javnim preduzećima", rekao je Branković prije glasanja.

Juče je oboren i zakon o pomilovanju, jer Zastupnički dom nije prihvatio izmjene zakona koje je ranije usvojio Dom naroda. Nakon ovog, FBiH i dalje ostaje bez ovog zakona, jer je staru verziju prije pet godina van snage stavio visoki predstavnik.

Zastupnici su odgodili izjašnjavanje o zakonu o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH, jer ministar pravde u Vladi FBiH Feliks Vidović, nakon upozorenja zastupnice SDP-a Suade Hadžović, nije znao da li je ovaj zakon ranije potvrđen u ovom domu.

Najveći dio jučerašnjeg zasjedanja potrošen je na diskusiju o novim simbolima, ali su tri predložena rješenja za grb i zastavu ocijenjena kao nedovoljno estetična, simbolična i nacionalna i vraćena komisiji da pokuša da se usaglasi o jednom. Zaključeno je da Zastupnički dom o simbolima glasati nakon što se o njima izjasni Dom naroda.

Tokom diskusije o simbolima zastupnik Irfan Ajanović iz SDA je kazao da treba da se "osuši ruka svakom ko podrži četiri 's' na grbu FBiH, jer je pod tim simbolom Bošnjacima učinjen svjetski zločin".

Helez Zukan iz SDP-a se složio da "se njemu lično osuši ruka ako glasa za tri u jednom", dok je Milka Vasić rekla da se kao Srpkinja, slaže sa Ajanovićem.

Zastupnica Aida Čikić je ocijenila da ponuđena rješenje nose "univerzalnu bezidejnost", dok je Jasmin Duvnjak iz SDA tražio da na simbolima FBiH ne bude simbola drugih država.

Marko Vešović neće sa Srbima

Nezavisni zastupnik Marko Vešović, koji je prije nekoliko mjeseci istupio iz Stranke za BiH, kazao je da ne može glasati za ponuđene prijedloge, jer ih ne razumije.

"Sa šahovnicom bih se poistovjetio, jer mi je žena Hrvatica, pa tako i moja kćerka, a red je da čovjek bude ono što mu je kćerka. Sa ljiljanima bih se poistovjetio, jer je to simbol srednjevjekovne Bosne, ali sa četiri 's' ne mogu, jer je sada moda da je što nepismenije to srpskije, pa su vezilje pogrešno naučili da im dva 's' vezu naopako. Ako je od četiri 's' dva naopako, ispada da je pola naroda nepismeno, a ja neću sa nepismenim narodom", kazao je Vešović. 

Reakcije direktora

Direktor "Elektroprivrede BiH" Amer Jerlagić juče je nakon odluke parlamenta o smanjenju plata kazao da "uravnilovka u platama nigdje u svijetu nije dala dobre rezultate" i da će to "povući izmjene granskih kolektivnih ugovora i nezadovoljstvo sindikata".

"Mi upravljamo stalnim sredstvima od tri milijarde KM, imamo prihod od milijardu KM, pripojili su nam rudnike sa svim problemima i brigama, a platu smanjili na pola. Nadao sam se da će prevladati razum i da će shvatiti da postoje ljudi koji imaju veću odgovornost", kazao je Jerlagić, čija je sadašnja plata oko 7.000 KM.

Risto Mandrapa, direktor Regulatorne agencije za struju, kazao je da će ispoštovati odluku Parlamenta FBiH.

"Ja sam najmanje oštećen i provešću taj zakon, prilagodićemo se, ali ostaje pitanje drugih posljedica, lošijeg punjenja fondova, smanjena penzija, smanjena prosječne plate u FBiH", kazao je Almir Bećarević, direktor "BH gasa", čija je plata oko 4.200 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije