BiH

Imaju stimulacije, sad traže i naknade

Imaju stimulacije, sad traže i naknade
Imaju stimulacije, sad traže i naknade

SARAJEVO - Državni dužnosnici i službenici koji sudjeluju u radu 18 komisija koje je formiralo Vijeće ministara BiH mogli bi dobiti naknadu za članstvo u ovim komisijama iako već dobijaju stimulaciju ili plaćeni prekovremeni rad.

Potvrdio je to Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH.

On kaže da već postoji odluka po kojoj svi državni dužnosnici ili službenici imaju pravo na naknadu za prekovremeni rad ili stimulaciju na plaću zbog rada u ovim komisijama.

"Sad su u proceduru opet stavljene odluke za isplatu naknada, što bi značilo da će članovi ovih komisija dobijati duple naknade. Pošto je ranije donesena odluka o obustavi svih isplata, sad traže retroaktivnu isplatu naknada", ističe Kasumović, dodavši da postoji ogroman broj komisija "za koje je ponekad teško utvrditi šta uopšte rade".

"Ako se usvoje odluke o naknadama, to će državu koštati milione KM", ocjenjuje Kasumović.

Vijeće ministara BiH proteklog četvrtka razmatralo je prijedloge za isplatu naknada za članove 18 komisija. Zadužilo je resorna ministarstva da u roku od 15 dana pripreme odluku o plaćanju članova svih komisija. Prema prijedlozima koji su došli u Vijeće ministara BiH, članovi nekih komisija trebalo bi da dobijaju naknadu od po 600-700 KM mjesečno, neki pak traže isplatu po 50 KM po riješenom predmetu ili jednokratne isplate od po 2.000 KM.

"Kada su ukinute isplate naknada, svi su ponovo Vijeću ministara BiH poslali nove odluke tražeći plaćenje rada u komisijama. Neke od ovih odluka su stajale u ladicama i po godinu. Ne razumijem zašto ih predsjedavajući sad stavlja na dnevni red kad se isplaćuju stimulacije i prekovremeni rad", konstatuje Kasumović.

Komentar predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i njegovog savjetnika za medije nismo uspjeli dobiti.

Igor Crnadak, predsjedavajući NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH, kaže da ne zna koliko bi novca trebalo da dobijaju članovi ovog tima.

"NATO koordinacijski tim koji radi operativne poslove pripreme određenih dokumenata ima 69 članova. Svi članovi su u rangu pomoćnika ministara ili pomoćnika direktora određenih institucija. Ne znam koliku bi naknadu trebalo da dobijaju", ističe Crnadak.

Isplatu naknada traže i članovi Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH. Odlukom o osnivanju predviđena je isplata naknade za svih 18 članova po 300 KM mjesečno.

"Već godinu ne dobijamo naknadu iako među nama ima studenata i nezaposlenih. Nekima je angažman u Komisiji jedini izvor prihoda. Ranije smo dobijali po 300 KM i očekujemo da nam se ovaj novac isplati retroaktivno. Ne znam koliko bi trebalo da iznosi naša naknada po odluci koja čeka usvajanje na sjednici Vijeća ministara BiH", tvri Dijana Andrić, članica Komisije za koordinaciju pitanja mladih.

Ministarstvo pravde BiH predložilo je isplatu naknada administrativno-tehničkom osoblju Komisije za državnu imovinu, Timu za praćenje primjene krivičnih zakona, Komisiji za izbor teksta himne BiH, Radnoj grupi za utvrđivanje državne imovine izvan BiH, Komisiji za žalbe, Komisiji za pomilovanje i Komisiji za uslovni otpust osuđenika.

Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH, kaže da ne zna koliko bi trebalo da iznose naknade za članove ovih komisija.

Lista dobitnika

Usvoji li Vijeće ministara BiH odluke koje je razmatralo na posljednjoj sjednici, naknade će dobijati i članovi Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji, Policijskog odbora BiH, Međudržavne komisije za praćenje provođenja primjene Ugovora o plovidbi plovnim putevima unutrašnjih voda i njihovom obilježavanju i održavanju, Komisije za zaštitu podataka, te Komisije za deminiranje. Naknade bi dobili i članovi Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, Odbora Agencije za javne nabavke, Komisije za javne nabavke roba i usluga za zgradu prijateljstva BiH i Grčke te Međuresorne radne grupe za izradu Nacrta zakona o plaćama u institucijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije