BiH

Kažnjeno 13 sudija i tužilaca

Kažnjeno 13 sudija i tužilaca
Kažnjeno 13 sudija i tužilaca

SARAJEVO - Ured disciplinskog tužioca u toku prošle godine na različite načine sankcionirao je 13 sudija i tužilaca u BiH.

Ovaj podatak saopćio je jučer novinarima glavni disciplinski tužilac Anđelko Marijanović, ističući da je u 2008. godini smanjen broj pritužbi na rad pravosudnih djelatnika.

Naveo je kako je Ured disciplinskog tužioca, koji djeluje pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, primio 1.161 pritužbu - 729 na rad sudija i 269 na rad tužilaca.

"Sudije i tužioci se u većoj mjeri pridržavaju etičkog kodeksa, što je najvjerovatnije i razlog da je sve manje pritužbi na njihov rad", istakao je Marijanović, dodajući kako je u prošloj godini bilo podneseno osam disciplinskih tužbi - sedam protiv sudija i jedna protiv tužioca.

"Kada govorimo o izrečenim mjerama u prošloj godini, po tri su se odnosile na pismene i javne opomene, četiri na smanjenje plaće i dvije na razrješenje. Samo jedna mjera odnosila se na suspenziju, dok je ovakvih mjera u 2007. godini bilo pet", rekao je Marijanović.

Po njegovoj ocjeni, najstroža mjera prošle godine izrečena je Dragi Ćoškoviću, sudiji Općinskog suda u Goraždu, kojem je za cijelu godinu plata smanjena za 10 procenata.

"Ćošković je ispoljio nemar i nepažnju u vršenju službene dužnosti, uporno i neopravdano je kršio pravila postupka, te je neopravdano kasnio u izradi sudskih odluka", objasnio je Marijanović.

Ured disciplinskog tužioca u 2008. godini imao je 1.353 neriješene pritužbe.

"Po službenoj dužnosti u 2008. godini pokrenuli smo 22 istrage, kojih je u 2007. godini bilo 48. U 69 slučajeva istraga je obustavljena jer je pritužba bila odbačena ili neosnovana, jedna je bila osnovana, a 21 je neriješena. Osnovana optužba, na osnovu istrage po službenoj dužnosti, odnosila se na Vladu Adamovića, sudiju Suda BiH", rekao je Marijanović, naglasivši kako je Ured u prošloj godini zaprimio i 30 anonimnih pritužbi.

Mersudin Pružan, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca, podsjetio je kako su tajnost, povjerljivost i transparentnost osnovni principi rada nakon podnošenja disciplinske tužbe.

"Pritužbe koje zaprimi Ured na sudiju ili tužioca, kao i informacije prikupljene tokom istrage su tajne, osim za VSTV po njegovom zahtjevu", podsjetio je Pružan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije