BiH

Lični podaci dostupni u haustoru

Lični podaci dostupni u haustoru
Lični podaci dostupni u haustoru

SARAJEVO - Na adresu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH dolaze pritužbe građana da su njihovi jedinstveni matični brojevi i ostali povjerljivi podaci bez ikakve kontole izloženi očima javnosti.

Tako neredovne platiše komunalnih usluga u Sarajevu mogu svoje ime, prezime, adresu, pa čak matični i broj lične karte pročitati u haustorima svojih zgrada.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine, kazao je da su baš ovakav prigovor nedavno dobili od grupe građana koji su na svojoj stambenoj zgradi pročitali sve te podatke.

Mesud Lakota iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo objašnjava da su građani prisiljeni davati jedinstveni matični broj za skoro svaku sitnicu, a rijetko koji formular ne sadrži ovakav podatak.

"Postoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana i tačno je propisano ko može koristiti ovaj broj. Ukoliko se dešava da javna preduzeća koriste matične brojeve građana bez njihove saglasnosti onda je to kršenje zakona", ističe Kovačević.

U Zakonu o jedinstvenom matičnom broju BiH navedene su entitetske i institucije lokalne uprave koje imaju pravo korištenja jedinstvenog matičnog broja, ali se nigdje ne navode javna preduzeća, banke, niti trgovine koje često kod plaćanja na rate od građana zahtijevaju ovaj broj.

Petar Kovačević ističe da računi javnih komunalnih preduzeća treba da budu urađeni na principu obima obrade, što podrazumijeva da se uzme minimum potrebnih podataka, kao što su ime, prezime i adresa uz šifre potrošača koje određuju ova preduzeća.

U svim javnim preduzećima negiraju da može doći do zloupotrebe ličnih podataka građana iako oni posjeduju ove podatke.

"'Elektropriveda BiH', odnosno elektrodistribucije, imaju matične brojeve građana, ali oni nisu ispisani na računima. Ovi podaci su zaštićeni jer imamo sisteme zaštite ličnih podataka i ne može doći ni do kakve zloupotrebe", kazali su u Službi za informisanje "Elektroprivrede BiH".

Sličan odgovor dobili smo iz "Sarajevogasa", iako se na njihovoj veb stranici ukucavanjem šifre potrošača, koja je ispisana na računu, jednostavno dođe do jedinstvenog matičnog broja tog potrošača, tačne adrese i mjesečnih dugovanja.

Mesud Lakota iz Udruženja potrošača smatra da je najveći problem što građani nemaju pojma kako da se zaštite, iako su zakoni usvojeni, niti kome da se žale u slučaju zloupotrebe ličnih podataka.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević kaže da građani imaju pravo da podnesu prigovor ukoliko posumnjaju da može doći do bilo koje vrste zloupotrebe, ali da i Agencija može pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

Naglašava da svi javni organi moraju donijeti propise o zaštiti ličnih podataka, edukovati osoblje, te da se mora u svakom trenutku znati ko ima pravo pristupa tim podacima.

Agencija sa troje zaposlenih

Najveći problem u procesu zaštite ličnih podataka građana je što Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH još nije zaživjela, pa umjesto 45 zaposlenih, kako je predviđeno sistematizacijom, radi samo direktor sa još dva saradnika.

Petar Kovačević ističe da su u toku konkursne procedure u Agenciji za državnu službu BiH i očekuje da će taj posao uskoro biti završen jer su već vezani obavezama i rokovima prema EU.  

"Zaštita ličnih podataka građana je veoma važna oblast i obuhvaćena je u uslovima za liberalizaciju viznog režima BiH. U junu ove godine Agencija bi trebalo da izvrši inspekcije u MUP-ovima, policijskim agencijama i Ministarstvu inostranih poslova BiH koji raspolažu ličnim podacima građana", kazao je Kovačević.

Računi na uvid komšijama

Donedavno su u komunalnim javnim preduzećima matične brojeve građana ispisivali na njihovim računima, koji ne stižu u kovertama pa ih može svako pročitati.

Sarajlija, kojeg smo zatekli na poštanskom šelteru dok je plaćao račune, kaže da mu račune za struju, gas ili telefon najčešće uruči komšija ili radnica iz obližnje prodavnice, jer je poštaru ili inkasantu bilo bliže da ih tu ostavi iako ima poštansko sanduče na kući.

"Tako za moja dugovanja prije sazna komšiluk nego ja, pa mogu pročitati i moje šifre i opomene pred isključenje", kaže on.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije