BiH

Majkić: Bošnjaci drže Ministarstvo bezbjednosti

BANJALUKA - Dušanka Majkić, šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, upozorila je juče da je u Ministarstvu bezbjednosti BiH izuzetno nepovoljna nacionalna struktura za RS i da većina rukovodećih mjesta pripada Bošnjacima.

Ona je juče u Banjaluci kazala da je šest mjeseci trebalo da dobije konačan odgovor Ministarstva bezbjednosti na pitanje o nacionalnoj zastupljenosti i navela da od 162 zaposlena u Ministrstvu 81 mjesto pripada Bošnjacima, 47 Srbima, 29 Hrvatima i pet mjesta kategoriji ostalih.

"Rukovodeća mjesta pripadaju Bošnjacima. Na mjestu ministra, sekretara Ministarstva, 69 šefova odsjeka, četiri pomoćnika ministra i jednog zamjenik direktora su ljudi iz reda bošnjačkog naroda", kazala je ona i dodala da Srbi imaju dva pomoćnika ministra i pet šefova odsjeka, a Hrvati dva pomoćnika ministra, tri šefa odsjeka i jednog zamjenika direktora."

Ona je istakla da Bošnjaci "drže" borbu protiv terorizma, borbu protiv organizovanog kriminala, sve baze podataka, informacionu bezbjednost, zaštitu granica i aerodroma i sve vrste podrške, za razliku od Srba koji "drže" pisarnice i arhive, te administrativne poslove i održavanje mreža.

"Jedan resor, koji nije namjerno dat Srbima, jeste Odsjek za azilante, a zna se koliko u toj oblasti ima problema i koliki je uticaj pomenute funkcije", rekla je Majkićeva.

Tarik Sadović, ministar bezbjednosti BiH, odbacio je optužbe Majkićeve ističući da su ga "ona i njene kolege optužili da je etnički očistio Ministarstvo, ali "nikako da nađu nijedno ime kao dokaz".

"Popravio sam broj srpskih krvnih zrnaca u krvnoj slici Ministarstva za nekoliko procenata, i Srba ima preko 29 odsto u administrativnom dijelu Ministrstva. Srbi su na pozicijama dva pomoćnika i glavnog inspektora u Ministarstvu, a raspisali smo konkurs i nadamo se da će na poziciju pomoćnika Informaciono-telekomunikacionog sektora doći Srbin, što bi u konačnici značilo čertiri pozicije od 12", kaže on i dodaje da su na čelu SIPA, Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH dva Srbina i jedan Hrvat.

"Upitao bih Majkićevu da li je ikada u istoriji RS na poziciji ministra unutrašnjih poslova, direktora policije i drugim čelnim pozicijama bio iko drugi osim Srbina", kaže Sadović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije