BiH

Uspjeh u drugom planu

Uspjeh u drugom planu
Uspjeh u drugom planu

BANJALUKA - Predstavnici studenata Univerziteta u Banjaluci predali su juče žalbu Antonu Kasipoviću, ministru prosvjete i kulture RS, nezadovoljni rang-listom i načinom bodovanja za stipendije iz kategorije uspješni studenti.

Naime, nezadovoljni studenti ističu da su u pojedinim slučajevima više od 80 odsto bodova studenti dobili na osnovu socijalnog statusa, a njih oko 170 je ostalo bez stipendije Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Grupa ovih studenata okupila se juče ispred Ekonomskog fakulteta u Banjaluci gdje su potpisali peticiju i izrazili nezadovoljstvo rang-listom za stipendije.

"Treba da bude pomognuto socijalno ugroženim studentima, ali u nekoj drugoj kategoriji, jer je ovo stipendija za uspješne studente", rekao je Boris Bajić, student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Dodaje da ima prosjek ocjena 9,3 i da je prvi "ispod crte" za stipendiju "Uspješni studenti".

"Problem je što je kod određenog broja studenata dokumentacija proglašena nevažećom, jer su uvjerenje o prosjeku i broju položenih ispita uzeli iz studentskih službi desetak dana prije objavljivanja konkursa za ove stipendije u štampanim medijima", pojasnio je Bajić.

On je dodao da traže da u kategoriji uspješnih studenata bude bodovan, konkretno, uspjeh studenata, a da socijalni aspekt bude stavljen u drugi plan, s obzirom na to da postoje kategorije za druge studente gdje se prvenstveno gleda socijalni aspekt.

Kasipović je sa studentima dogovorio sastanak za danas kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje.

"Nije greška što je uključen i socijalni status, već je greška Ministarstva što je socijalni status bio previše naglašen", pojasnio je Kasipović.

On je dodao da je namjera ovog pravilnika bila da bude riješen status studenata iz više kategorija.

"Drago mi je da je na sastanku sa studentima potvrđeno da je izbor za stipendije urađen bez favorizovanja", istakao je Kasipović.

Naime, ministar je istakao da su razumjeli žalbu studenata i da će za ovaj slučaj naći optimalno rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije