BiH

Stipendija manja za 50 maraka

BANJALUKA - Stipendije u kategoriji "Uspješni studenti" dobiće svih 765 studenata koji su ispunili uslove, ali će ona biti smanjena sa 250 na 200 maraka.

Ovo je juče saopštio Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, nakon sastanka sa predstavnicima studenata Univerziteta u Banjaluci.

Naime, stipendije iz ove kategorije prvobitno je dobilo 600 studenata, ali su se ostalih 165 studenata koji su ispunili uslove, a nisu je dobili, pobunili i tražili da se u prvi plan stavi uspjeh studenata, a ne njihov socijalni status.

"Lista će biti proširena jer smatramo da ne bi bilo u redu da studenti koji imaju visoke prosjeke ostanu bez stipendije, ali isto tako ne bi bilo u redu da studenti koji imaju egzistencijalne probleme ostanu bez stipendije", pojasnio je Kasipović.

On je dodao da žalbeni rok traje do petka i da svi studenti koji su na preliminarnom spisku, a zadovoljili su sve uslove iz konkursa moraju do tada podnijeti prigovor kako bi im stipendija bila odobrena.

"Ministarstvo prosvjete i kulture ove godine odobrilo je ukupno oko 1.000 stipendija za što je izdvojeno oko dva miliona maraka", istakao je Kasipović.

Boris Bajić, student treće godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, rekao je da studenti i nisu baš zadovoljni jer je njihov apel samo djelimično usvojen.

"Problem je što će studenti koji nisu dobili stipendije ostvariti to pravo, ali iznos je smanjen na 200 maraka", kazao je Bajić.

On je istakao da su juče dobili zvanične potvrde da i studenti sa privatnih fakulteta imaju pravo na stipendiju, a kako kaže, nisu znali da su i oni u istoj kategoriji s njima.

"Na taj način u jednoj rečenici imamo socijalni status i privatni fakultet, što je nespojivo", rekao je Bajić.

On je dodao da je bilo logično da na ove stipendije pravo imaju samo studenti koji se finansiraju iz budžeta RS, pogotovo što je primarni faktor bio socijalni status.

"Očigledno je da imamo dosta ugroženih kolega s privatnih fakulteta, njih oko 50, i nadam se da će im ova stipendija pomoći da se iščupaju iz problema", kazao je Bajić.

Kasipović je rekao da studenti sa javnih i privatnih fakulteta Zakonom o studentskom standardu izjednačeni i da tu nema dileme.

"Stipendije će dobiti oko 45 studenata sa privatnih fakulteta u kategoriji "Uspješnih studenata" jer su ispunili uslove, donijeli su dokumentaciju kojom pokazuju uspjeh na fakultetu i socijalni status", pojašnjava Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije