BiH

Polovina građana zna za kupljene ispite

BANJALUKA - Više od polovine građana u BiH, njih 54 odsto, zna za konkretne slučajeve plaćanja ispita na fakultetima, za šta je u prosjeku neophodno izdvojiti i više od 2.500 maraka.

Ovo je pokazalo istraživanje o korupciji na bh. univerzitetima koje je sproveo Centar civilnih inicijativa na uzorku od 350 ispitanika širom BiH, u saradnji s Agencijom "Prizma istraživanje" iz Sarajeva.

Majda Behrem-Stojanov, portparol CCI-ja, kazala je da su se na istraživanje odlučili kada su uočili da nema nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, iako godinama vlasti govore kako je to veliki problem.

Na visokoškolskim ustanovama širom BiH osudili su korupciju i potvrdili da imaju interne mjere zaštite i ispitivanja njene prisutnosti u ustanovi.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da na ovom univerzitetu već četiri godine provode anonimno anketiranje studenata, na osnovu kojeg dobijaju sliku o zaposlenima na Univerzitetu, te problemima koji se javljaju.

"Imali smo jedan konkretan slučaj kada je profesor matematike, navodno, uzimao novac od studenata, mi smo ga odmah suspendovali, a postupak protiv njega je u toku", kazao je Novaković.

On je dodao da u svim situacijama u kojima se uoči moguća nepravilnost reaguju, te da se stanje u odnosu na raniji period promijenilo jer su svi svjesni da su "pod lupom".

Dževad Tufekdžić, rektor Univerziteta u Tuzli, kazao je da s obzirom na to da je BIH u tranziciji postoji korupcija na fakultetima i da su toga svjesni.

"Međutim, za korupciju treba dvoje - ima onaj koji traži i onaj koji daje novac. Univerzitet sa studentima ima stalne aktivnosti da oni u svakom momentu mogu prijaviti bilo kakvu nepravilnost na Univerzitetu", kazao je Tufekdžić.

Radovan Klincov, direktor Univerziteta za poslovne studije Banjaluka, kazao je da se na ovoj visokoškolskoj ustanovi na sve načine bore protiv korupcije i bilo kakve iznude novca studentima od strane profesora.

"Studenti nam se javljaju i upozoravaju nas ukoliko dođe do nepravilnosti. Ako dobijemo prijavu od nekoliko studenata odstranimo profesora, a ukoliko nam se javi jedan ili dva studenta onda na diskretan način provjerimo da li je to tačno", kazao je Klincov.

Vojo Višekruna, pomoćnik rektora za nastavu i studente na Sveučilištu u Mostaru, kazao je da zvaničnih prijava nije bilo, te da postoje sandučići gdje studenti mogu prijaviti korupciju.

"Svaki fakultet pitanje korupcije rješava individualno, a mnogo je nezvaničnih priča o korupciji, ali kada se od tih ljudi traži nešto konkretno, oni se povlače", kazao je Višekruna.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da je visoko obrazovanje stub svakog društva i ako se dovede u pitanje kredibilitet jednog takvog stuba, onda se dovodi suštinski u pitanje kredibilitet društva.

"Prije dvije godine poništio sam oko 500 upitnih diploma, a neke od njih čekaju sudski rasplet", kazao je Kasipović i dodao da ne živi u iluziji da nema korupcije.

On je istakao da je lično spreman da razgovara sa svakim studentom u RS i da sačuva u potpunosti njegov identitet, pa i da umjesto njega pokrene postupak.

On je potvrdio da je Ministarstvo predvidjelo mjere za suzbijanje korupcije na visokoškolskim ustanovama, kao što su uvođenje video-nadzora ispita, nadzor upisa studenata, te jačanje svijesti građana.

Radmila Pejić, glavni prosvjetni inspektor u RS, kazala je da je Inspekciji teško uočiti i utvrditi korupciju, te da ukoliko i ima nepravilnosti oni nalažu visokoškolskoj ustanovi da ih odstrani.

"Sve što mi moženo učiniti je uzeti izjave od studenata, profesora i rektora, a ustanova je dužna da ukoliko ima dokaze za pokretanje postupka to i učini", kazala je Pejićeva.

Studenti

Milan Grubor, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, kazao je da su studenti oba javna univerziteta u RS uz podršku univerziteta uključeni u projekat protiv korupcije.

"Bitno je da se studenti upoznaju s tim šta je korupcija, da znaju gdje i kome je mogu prijaviti i ostati anonimni", kazao je Grubor.

Tonka Krešić, predstavnik studenata Sveučilišta u Mostaru, kazala je da studenti ove visokoškolske ustanove znaju da im se mogu uvijek obratiti i da anonimno mogu prijaviti ukoliko tako nešto primjete, te da je veoma bitno da studenti imaju povjerenja.

Broj za prijave

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da na besplatnom broju 080-050-504 studenti mogu da prijave sve neregularnosti s kojima se susreću u radu univerziteta u RS.

"Svaki poziv će biti evidentiran i pregledan, a onaj koji bude sadržavao minimum elemenata biće proslijeđen na adrese nadležnih organa", kazali su u Ministarstvu.

Oni su dodali da dosadašnje primjedbe studenata na ovom broju ukazuju više na nezadovoljstvo nekim rješenjima u radu visokoškolskih ustanova, te da ne sadrže konkretne podatke na osnovu kojih bi se moglo nešto preduzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije