BiH

Lažni med i dalje u prodaji

Lažni med i dalje u prodaji
Lažni med i dalje u prodaji

TUZLA, BIHAĆ - Med medonal iz Cazina, za koji su veterinarski inspektori iz RS u decembru prošle godine otkrili da je patvoreni i uništili veću količinu tog proizvoda, zabranjen je samo na području Unsko-sanskog kantona, dok se u ostalim dijelovima FBIH može naći na tržištu, saznaju "Nezavisne" u Federalnoj inspekciji.

Glavni federalni inspektor Nermin Smajlović rekao je da je inspekcija USK uništila manju količinu meda na lokaciji gdje se nelegalno proizvodio, te je zabranjeno izdavanje bilo kakvih dozvola za distribuciju tog meda.

"Taj proizvod nema svojstva meda i podsjeća na šećerni sirup", istakao je Smajlović.

On je dodao da taj nalaz nije proslijedio nikome, jer je veća količina uništena u RS, a manja količina u USK.

"Osim toga, zabranjeno je izdavanje potvrde veterinara, a kada se veterinar povuče, kao što je to urađeno, prodaja tog meda nije pod našim nadzorom", pojasnio je Smajlović.

Veterinarski inspektor iz Bihaća Aladin Sabljaković kaže da su nakon dojave inspektora iz RS da je medonal patvoreni med, urađena tri vještačenja, koja su pokazala da taj med sadrži dvadeset puta više šećera od dozvoljenog.

"To je čista prevara potrošača. Vlasnik posjeduje 400 košnica, ali pribjegava dodavanju šećera kako bi dobio na količini", rekao je Sabljaković.

Iako je distribucija meda medonal zabranjena prije tri mjeseca, lažni med se i dalje može kupiti u tuzlanskim trgovinama i to po cijeni od 4,95 KM za teglu od 800 grama.

U trgovinskom lancu "Dramar-ing" kažu da ne znaju da se radi o medu čija je prodaja zabranjena.

"Taj med, kao i druge, prati VS obrazac koji garantuje da je roba ispravna, jer bez tog dokumenta ne može ući roba. A kako je taj VS obrazac dobijen, to je drugo pitanje", rekao je Amir Hukić, šef nabavke u tuzlanskom trgovačkom centru "Dramar-ing".

On je naglasio da ih niko nije obavijestio da med medonal nije ispravan.

U tom trgovačkom centru smatraju da je inspekcija trebalo da upozori na patvoreni med, a kao primjer lošeg rada inspekcije navode da trgovci ne dobijaju rezultate analiza uzoraka uzetih namirnica iz trgovina.

"Mi trgovce obavijestimo ako proizvod ne odgovara pravilniku, a ako je ispravan, nismo dužni da to činimo", pojasnio je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković.

Predsjednik Kluba potrošača TK Gordana Bulić zadovoljna je saradnjom sa Kantonalnom inspekcijom, kojoj prosljeđuje sve informacije koje im potrošači prijave.

"Potrošači čitaju u raznim časopisima, pa nam prijavljuju, jer sumnjaju da su neki aditivi, konzervansi štetni, ili je hrana neispravna. Te informacije prosljeđujemo inspekciji, a nas se boje, jer mi u medijima okarakterišemo problem, ne skrivamo nikoga", kaže Bulićeva.

Međutim, ona navodi da je problem što se za neke artikle primjenjuju pravilnici stari po 20 godina, a u međuvremenu je tehnologija napredovala i ustanovljeno je da je neki sastojak, koji potrošači uoče, štetan, a u pravilniku ga nema.

"Medex" prijavio falsifikate

Slovenački proizvođač meda "Medex" prijavio je da se na bh. tržištu pojavio falsifikat njihovog meda, potvrđeno je u Federalnoj inspekcijskoj upravi.

U prijavi je navedeno da se koristi falsificirana deklaracija "Medexovog" meda, a da se radi o medu nepoznatog porijekla, što će biti predmet analize

Neispravni uzorci hrane

Kantonalna inspekcija Tuzla prošle godine je pronašla 4.100 neispravnih uzoraka hrane i van prometa stavila robu vrijednu oko pola miliona KM.

Među tim proizvodima je bilo ulje iz robnih rezervi, za koje je utvrđeno da je od uljane repice, a ne suncokreta, neke serije ulja floriol i dijamant.

Tom prilikom uništeno je 5.000 litara sokova gakom iz Orahovice kod Gračanice i 2.500 litara sokova ex, te pet tona svježeg mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije