BiH

Nezaštićeni potrošači

Nezaštićeni potrošači
Nezaštićeni potrošači

BANJALUKA - Potrošači u BiH, i pored toga što se njihovim problemima bave desetine udruženja, ostaju nezaštićeni, jer Zakon o zaštiti potrošača BiH nema odredbe o vansudskoj nadoknadi štete.

"Potrošači su nezaštićeni, jer zakonom nije precizirana nadoknada štete mimo sudova, pa tako da njihove žalbe u većini slučajeva ostaju neriješene ili se prosljeđuju sudu koji vodi sporove po nekoliko godina", rekao je Ljubo Janjić, izvršni direktor Udruženja građana "Plava sfera", koje se bavi zaštitom prava potrošača.

On je dodao da je neophodno promijeniti zakon i u njega unijeti odredbe o vansudskom poravnanju štete.

"Trenutno, ukoliko primimo žalbu, pokušavamo u direktnom kontaktu s proizvođačem ili prodavcem riješiti problem, a ako ne uspijemo, proslijeđujemo ga inspekciji. Ako ni inspektori ne rješe problem, slučaj prosljeđuju sudu", pojašnjava Janjić.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača u BiH, kaže da je Zakon o zaštiti potrošača BiH dobar, ali da je on samo okvir koji treba dopuniti podzakonskim aktima i njima riješiti mnoge probleme, od toga šta je potrošač do naknade i načina isplate štete.

"Postoje odredbe o nadoknadi štete, ali samo u sudskim procesima, koje nisu efikasne. Potrošači su nezaštićeni, jer su zakazale institucije sistema koje treba da se bave ovom problematikom. Za komunalne usluge trenutno na sudovima imamo oko 1.200.000 žalbi i dinamikom kojom rade sudovi trebaće im 50 godina da riješe ove tužbe", kaže Lakota.

Borka Surtov, glavni tržišni inspektor RS, kaže da nemaju tačne podatke o primljenim žalbama, jer se i udruženja i potrošači obraćaju inspekciji putem telefona.

"U većini slučajeva potrošači su u pravu, ali je neophodna njihova edukacija, što nije posao inspekcije. Veliki broj slučajeva bude rješen u direktnom kontaktu s prodavcem, ali potrošači moraju znati svoja prava i obaveze", naglasila je Borka Surtov.

Ona je istakla da je inspekcija nemoćna ukoliko kupac nema račun za kupljenu robu ili ukoliko za aranžman nema ugovor nego samo uplatnicu.

Dušanka Tegeltija, pomoćnik minstra trgovine i turizma RS, rekla je da u poplavi proizvoda iz uvoza potrošač ne može biti zaštićen na pravi način.

"Ministarstvo ima izuzetnu saradnju sa udruženjima potrošača, a zbog nedorečenosti zakona krajnji potrošač u velikom broju slučajeva ostaje bez obeštećenja. U narednom periodu ćemo uputiti inicijativu za promjenu zakona, jer je to neophodno", naglasila je Dušanka Tegeltija.

Ona je dodala da se Zakon o zaštiti potrošača koji je donesen na nivou BiH isprepliće sa nekoliko zakona i da je veoma teško da ovo bude riješeno na pravi način.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da nije u redu da u krajnjem slučaju sudovi vode postupke za nadoknadu štete od deset KM.

"Insistiraćemo na tome da bude formirana institucija koja će na nivou lokalne uprave arbitražom rješavati problem, jer se uglavnom radi o malim sumama", naglasio je Petrović.

On je istakao da je neophodna i edukacija potrošača o njihovim pravima i obavezama, jer ne znaju za prava koja im daje Zakon o zaštiti potrošača.

U udruženjima potrošača ističu da se građani najčešće žale na tehničke uređaje pod garancijom. Kada im se pokvare, na njihovu popravku čekaju i do mjesec dana, a zakon nije precizirao kako ta šteta treba da bude nadoknađena.

"Zakon o zaštiti potrošača je precizirao da ovlašteni distributer mora imati rezervne dijelove i ispoštovati garanciju, ali nije definisao rok koji je potreban da to bude urađeno", rekla je Borka Surtov i dodala da u vezi s tim Zakon o zaštiti potrošača nije baš precizan.

Svjetski dan prava potrošača

Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Dragan Doko smatra da propisi koji su na snazi obezbjeđuju visok stepen zaštite prava potrošača, ali da je kod nadležnih institucija u BiH potrebno insistirati na njihovoj dosljednoj primjeni na svim nivoima.

"Aktualna zbivanja na globalnom planu dodatno su zaoštrila i opteretila problematiku u ovoj oblasti, te je zbog toga potrebno kvalitetnije uključivanje samih potrošača i jačanje njihove uloge kroz rad udruženja, kao i primjena godišnjeg plana zaštite potrošača u BiH", istakao je Doko povodom obilježavanja 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

Prema njegovim riječima, namjera ombudsmana je da skrene pažnju na potrebu da proizvođači, davaoci usluga, trgovci i ostali učesnici na tržištu u BiH više poštuju prava potrošača.

Laži u reklamama

Udruženja potrošača kao problem ističu i reklamne sadržaje koji se obično vrte na televizijama, jer za reklamirani proizvod iznose niz neistina koji i lažu i zbunjuju potrošače.

Predstavnici Udruženja kažu i da se prilikom sastavljanja ugovora za cijene komunalnih usluga i drugih proizvoda neophodnih za život ne konsultuju udruženja potrošača, a to je jedan od načina da bude zaštićen krajnji potrošač. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije