BiH

Svinjski grip na korak do BiH

Svinjski grip na korak do BiH
Svinjski grip na korak do BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Hrvatski nadležni organi sumnjaju da je svinjski grip stigao i na njihovu teritoriju jer su kod jedne dvadesetdvogodišnje djevojke, koja je doputovala s Floride, primijećeni simptomi ove bolesti.

Darko Milinović, ministar zdravstva Hrvatske, je u srijedu kazao da djevojka ima sve simptome gripa i da bi u četvrtak trebalo da bude poznato da li je u pitanju svinjski grip.

Djevojka je iz predostrožnosti zadržana na liječenju i pije antivirusne lijekove.

U nadležnim ministarstvima zdravstva u BiH, uprkos činjenici da je svinjski grip možda na korak do BiH, juče nisu mogli reći da li će preduzeti neke mjere predostrožnosti.

Nataša Aleksić, portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kazala je da je ovo ministarstvo upoznato sa slučajem u Hrvatskoj, ali da ne mogu komentarisati jer se radi o nepotvrđenim informacijama.

Ona je najavila da će ovo ministarstvo imati u četvrtak pres-konferenciju na kojoj će nadležni izaći sa konkretnijim informacijama kada je svinjski grip u pitanju.

Iz federalnog ministarstva takođe su najavili da će u četvrtak imati pres-konferenciju posvećenu ovoj bolesti.

Savjet ministara BiH pozvao je u srijedu nadležne institucije u BiH da pojačaju aktivnosti praćenja, ali i koordinisanja u vezi sa pojavom svinjskog gripa u svijetu kako bi bh. građani o svemu bili pravovremeno obaviješteni.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH je saopšteno da je na sastanku Koordinacionog stručnog tijela, koji je održan u srijedu, konstatovano da je epidemiološka situacija u FBiH stabilna i da nisu otkriveni sumnjivi slučajevi oboljenja koji ukazuju na eventualnu pojavu tog virusa.

''Konstatovano je da je zdravstveni sistem spreman za eventualnu pojavu oboljenja. Međutim, bez obzira na to aktivno se razmatra i razrađuje kako reagovati u slučaju da se bolest pojavi", navodi se u saopštenju.

Na ovom sastanku su izrađene preporuke za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovan svinjski grip, kao i za putnike koji odlaze u zemlje u kojima je on utvrđen. Sa preporukama će putnici biti upoznati na međunarodnim aerodromima.

''Federalno ministarstvo zdravstva raspolaže sa 9.000 kutija antivirusnog lijeka tamiflu, a u kontaktu sa farmaceutskim kompanijama pokušava da za područje Federacije osigura dodatne količine ovog, ali i drugih antiviralnih lijekova'', navodi se u saopštenju.

Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, kazao je da se situacija prati, ali da u srijedu još nije bilo nikakvih novih informacija vezanih za svinjski grip.

"Ono što znamo je da Srbija nije donijela nikakav zvaničan akt zabrane uvoza svinja i svinjskih proizvoda, oni su to samo usmeno saopštili i mi smo tražili da vidimo šta je Hrvatska uradila po tom pitanju", naveo je Nedić.

Odgoditi ekskurzije

Ministarstvo prosvjete i kulture RS preporučuje srednjim školama, roditeljima i učenicima da zbog opasnosti od zaraze svinjskim gripom odlože ekskurzije u Španiju planirane u maju.

''Škole će sa turističkim agencijama, u zavisnosti od razvoja situacije kada je u pitanju pandemija svinjskog gripa u Evropi, dogovarati izvođenje ekskurzija naknadno'', stoji u saopštenju.

Ministarstvo poziva škole da prilikom odlučivanja o izvođenju ekskurzija imaju u vidu prvenstveno bezbjednost učenika.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona preporučila je direktorima osnovnih i srednjih škola da se, uvažavajući aktuelnu ekonomsku i epidemiološku situaciju, prilikom planiranja učeničkih ekskurzija i izleta opredjeljuju za destinacije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije