BiH

Otvoreni Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka

Otvoreni Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka
Otvoreni Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka

BANJALUKA - Banjalučki univerzitet od juče je bogatiji za dva nova fakulteta i to za Filološki i Fakultet političkih nauka.

Ove dvije novootvorene visokoobrazovne ustanove dosad su bile u sklopu Filozofskog fakulteta.

Na Fakultetu političkih nauka će u sklopu četiri studijska programa biti Političke nauke, Novinarstvo, Socijalni rad i Sociologija, dok će na Filološkom fakultetu biti katedre za srpski jezik i književnost, italijanski, njemački, engleski i francuski jezik, a u planu je i otvaranje katedri za španski i grčki jezik.

U Prijedoru je utorak otvoren Rudarski fakultet, koji će takođe biti u sklopu Banjalučkog univerziteta.

"Mi smo još 27. marta na sjednici Upravnog odbora Univerziteta finalizirali osnivanje ova tri fakulteta. Sada Univerzitet ima 16 umjesto dosadašnjih 69 fakulteta", kazao je Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci.

On je istakao da su prošle nedjelje održane i prve sjednice vijeća ovih fakulteta, što se računa kao početak rada ovih ustanova.

"Moram reći da još nisu izabrani dekani ova tri fakulteta jer nijedan od kandidata nije dobio potreban broj glasova. Ja ću, kao rektor, izabrati vršioce dužnosti fakulteta dok se ne ponovi glasanje", naglasio je Stanić.

Miroslav Grubačić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta, kazao je da je integrisanjem svih fakulteta Banjalučki univerzitet postigao zavidan kvalitet, te da sada fakulteti mnogo bolje funkcionišu.

''Ovim se samo vrši relokacija studijskih programa kako bi bili povezaniji i kvalitetniji. Dok nije bilo integrisanosti, svaki fakultet se ponašao kao vlasnik znanja i radio kako je htio'', kazao je Grubačić.

On je dodao da se integracijom fakulteta uštedjelo dosta sredstava, te da će se vršiti relokacija i ljudi i kadrova.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu Univerziteta, rekao je da se pristupanju osnivanja novih fakulteta prišlo jer je Filozofski fakultet bio preopterećen s 15 studijskih programa.

''Ovako će fakulteti lakše funkcionisati, ali neće biti dodatnih troškova za državu jer se neće trošiti više novca na administraciju. Ne očekujemo ni povećanje ni pomanjkanje interesovanja za ove studije. Osnovni cilj je povećanje kvaliteta nastave'', izjavio je Jokanović.

Drago Tešanović, profesor koga je rektor izabrao za v.d. dekana Filološkog fakulteta, ocijenio je da je ovo značajan dan za obrazovanje, te da se pokazalo da ''skeptici nisu bili u pravu kada su govorili da nam fakulteti nisu potrebni''.

On je naglasio da je u planu oživljavanje studija ruskog jezika i najavio da će od septembra biti otvorena katedra za ovaj jezik.

Postojeći kadar dovoljan

Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, naglasio je da neće biti manjka kadrova na novim fakultetima, te da će profesori saradnici koji su dosad bili u radnom odnosu ostati da rade na ovim fakultetima.

"Za novim profesorima i asistentima ima potrebe i interesovanja, ali u ovom momentu nijedan od ovih novih studijskih programa nije upitan kada je u pitanju nastavni kadar", kazao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije