BiH

Sjećanje na 3.267 srpskih žrtava

Sjećanje na 3.267 srpskih žrtava
Sjećanje na 3.267 srpskih žrtava

BRATUNAC, SREBRENICA - Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije juče je na Vojničkom groblju u Bratuncu osveštao centralni Spomen-krst i služio parastos za 3.267 srpskih vojnika i civila iz regije Birač, stradalih na Petrovdan 1992. godine.

"Prihvatamo činjenicu da su na ovim prostorima mnogi stradali, ali ne samo iz jednog naroda, jer ovih dana plaču majke Bošnjakinje i Hrvatice, ali i majke Srpkinje, koje niko ne spominje i ne misli na njih. Ne iznosi se istina da su Srbi branili gole živote u Kravici, Brežanima, Zalazju, Kamenici i drugim selima Birča", rekao je episkop Vasilije.

On je kazao da pravda treba da bude jednaka za sve, a ne da "Srbe optužuju, osuđuju i love kao divlje zvijeri, dok drugi slobodno šetaju i prkose mnogima".

Nakon parastosa i osveštanja Spomen-krsta, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, brojne delegacije položile su vijence i cvijeće u znak sjećanja na žrtve.

Učestvujući u obilježavanju 17. godišnjice stradanja Srba u Srebrenici i Bratuncu, Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, upozorio je da za te zločine niko nije odgovarao.

"Ne samo da još niko nije odgovarao, nego su oni koji su osmislili, naredili i izvršili zločin oslobođeni u Međunarodom sudu navodne pravde i isti scenario preslikavaju domaće pravosudne institucije", rekao je Ćurguz.

Ponavljajući da za zločine nad Srbima Podrinja i Birča od 1992. do 1995. godine niko nije odgovarao, naveo je da "Srbi uveliko odgovaraju za sve što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine".

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje u Zalazju, gdje je na Petrovdan ubijeno 39 mještana, Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da ovo stratište pokazuje koliko su pripadnici srpskog naroda bili žrtve u posljednjem ratu.

"Istina o stradanju srpskog naroda dolazi sporo, ali sigurno dolazi i svi počinioci i nalogodavci zločina nad Srbima moraju biti kažnjeni", istakao je Ristović.

Obilježavanje 17. godišnjice stradanja Srba u Bratuncu i Srebrenici organizovao je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS i Boračka organizacija RS.

Osveštanju spomen-krsta i parastosu za 3.267 srpskih žrtava iz regije Birač prethodila je posjeta stratištima u Zalazju, Biljači, Sasama i Zagonima.

Među brojnim članovima porodica stradalih bili su i Mile Stanojević čija su dva brata ubijena, a majka ranjena, te Rade Cvjetanović, čija je sestra ubijena. Oni su izrazili nezadovoljstvo što su ti zločini prošli nekažnjeno.

“Zločini se ne zaboravljaju i ne zastarijevaju. Nadam se da će odgovorni za njih biti kažnjeni. Naš bol će vječno trajati”, istakao je Stanojević iz sela Zalazje.

Na Spomen-krst na Vojničkom groblju cvijeće su položile delegacije Narodne skupštine RS, Vlade RS i drugih institucija Srpske, boračke i druge delegacije, te predstavnik Kancelarije OHR-a za Srebrenicu i Bratunac.

Predstavnici delegacija su istakli da ruka pravde mora doći do onih koji su odgovorni za zločine, koje su jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, počinile prije 17. godina, kao i za mnoge druge zločine nad Srbima iz ovog kraja. Orić je za ove i druge

zločine nad Srbima na području Bratunca i Srebrenice osuđen u Haškom tribunalu na dvije godine zatvora, koliko mu je trajalo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije