BiH

Obilježena 17. godišnjica zločina na Korićanima

Obilježena 17. godišnjica zločina na Korićanima
Obilježena 17. godišnjica zločina na Korićanima

KNEŽEVO - Minutom ćutnje i bacanjem više od 200 bijelih ruža juče je na Korićanskim stijenama kod Kneževa obilježeno 17 godina od zločina u kojem je stradalo preko 200 Bošnjaka i Hrvata.

"Bilo je strašno. Nas oko 250 izveli su iz autobusa i naredili nam da kleknemo uz liticu, izvadili su nam sve pare iz džepova, poskidali satove i nakit i poslije naredbe 'Po kratkom postupku' počeli da pucaju i guraju nogama", ispričao je Sulejman Kahrimanović, jedan od 12 preživjelih Bošnjaka, koji je na Korićanima izgubio sina Mahmuda, za kojim i danas traga.

On je kazao da je preživio zahvaljujući drvetu koje ga je zaustavilo pri padanju u ponor, te da su ga poslije četiri dana lutanja po planini Vlašić na Babanovcu uhapsili pripadnici Vojske RS.

Sejdo Blažević, otac koji je na Korićanima izgubio dvadesetdvogodišnjeg sina, naglasio je da svake godine dolazi na ovo mjesto da oda počast nevino stradalim građanima Prijedora.

"Tragam za svojim sinom već 17 godina i još ga nisam našao. Zajedno smo bili u konvoju. Njega su odvojili i odvezli na ovo mjesto, na kojem je stradao. Dijete mi je izgubilo život, samo tražim da ga sahranim kao čovjeka", rekao je s velikim bolom Blažević.

Adil Osmanović, potpredsjednik RS, istakao je da je zabrinjavajuće da 17 godina poslije stradanje preko 200 ljudi nema adekvatnog odgovora, prije svega istražnih organa RS.

"Poruka je da nećemo ćutati i da tražimo da oni koji su kreatori i egzekutori budu izvedeni pred lice pravde. Na ovom skupu trebalo je da govorim u ime institucija RS, ali kako kada su u tom periodu bile uključene u ovaj zločin", kazao je Osmanović.

On smatra da je velika odgovornost na institucijama RS, te da je pravda spora ali dostižna.

Porodice nastradalih su podsjetile da na mjestu stradanja nema spomen-obilježja.

"Načelnik opštine Kneževo nam je u odgovoru na naš zahtjev da se postavi spomen-ploča odgovorio da to nije po zakonu jer bi postavljena ploča pored puta ometala saobraćaj, te da još nije vrijeme jer bi bila oskrnavljena", rekao je Edin Ramović iz Udruženja Prijedorčanki "Izvor", koje osmu godinu zaredom organizuje posjetu Korićanima.

Porodice nastradalih Bošnjaka juče su simbolično otkrili ploču, ali su je poslije završene ceremonije vratili u Prijedor.

Više od 1.200 civila koji su konvojem vođeni na razmjenu u Travnik prošli su putem preko Korićanskih stijena 21. avgusta 1992. godine. Pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i Interventnog voda tadašnje milicije izdvojili su oko 200 muškaraca Bošnjaka i Hrvata iz tog konvoja, koje su potom sproveli do provalije i strijeljali.

Amor Mašović, direktor Instituta za traženje nestalih lica BiH, rekao je da je dosad pronađeno oko 100 tijela na oba lokaliteta, te da su samo četiri identifikovana.

"Teren je jako nepristupačan i pronalazak ide sporo. Proces traženja trajaće onoliko dugo dok ne budemo sigurni da ništa nismo ostavili", kazao je Mašović.

Osuđeni Mrđa i Ivanković

Za zločin na Korićanskim stijenama Tužilaštvo BiH dosad je optužilo devetoricu bivših pripadnika Interventnog voda prijedorske policije.

Presuda je već izrečena Damiru Ivankoviću, koji je osuđen na 14 godina zatvora. On je jedan od sedmorice koje je Tužilaštvo BiH u januaru ove godine optužilo za učešće u sprovođenju bošnjačkih i hrvatskih civila iz prijedorskih logora do lokaliteta Korićanskih stijena na Vlašiću i strijeljanju njih više od 200.

Ivanković je osuđen na osnovu sporazuma o priznju krivice. Ubrzo nakon njega krivicu je priznao Gordan Đurić, ali je Sud odbio taj sporazum jer je Vijeće zaključilo da optuženi nije iznio potpunu istinu u svjedočenju na koje se obavezao sporazumom.

Đuriću je poslije ljetne pauze u Sudu BiH nastavljeno suđenje zajedno s ostalim optuženim: Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem.

U julu su uhapšena još dvojica bivših pripadnika prijedorske policije, Saša Zečević i Radoslav Knežević, koje je Tužilaštvo takođe optužilo za ovaj zločin.

Haški tribunal je 2004. godine za ratni zločin na Korićanskim stijenama na 17 godina osudio Darka Mrđu, koji je takođe priznao krivicu u okviru sporazuma s tužiocem.

D.Mu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije