BiH

Pojedini udžbenici ne zadovoljavaju kriterijume

BANJALUKA - Republički pedagoški zavod uskoro će krenuti u analizu svih udžbenika u osnovnim i srednjim školama jer jedan broj njih ne zadovoljava kriterije, ni sadržajno ni didaktičko-metodički, izjavio je Mirko Banjac, direktor ovog zavoda.

Banjac je kazao da će oni uskoro uraditi analizu svih postojećih udžbenika u osnovnim i srednjim školama, nakon čega će biti predloženo koji udžbenici se više ne mogu štampati.

"U analizu se krenulo iz razloga što jedan broj udžbenika ne zadovoljava ni sadržajno ni didaktičko-metodički i to su osnovni razlozi. Nakon sprovedene analize rezultate ćemo proslijediti resornom ministarstvu", naveo je Banjac.

Mira Grbić, pomoćnik direktora Zavoda, kazala je da ako neki udžbenik ne zadovoljava sadržajno, to znači da može biti preobiman, ili može da ne zadovoljava jezički, odnosno da nije prilagođen razvojnom uzrastu učenika.

"Imali smo takvu situaciju s udžbenikom biologije za osmi razred, koju je napisao univerzitetski profesor, pa je sadržavala strane termine koje učenici nisu razumjeli", navela je Grbićeva.

Miroslav Bobrek, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS, kazao je da su i Nacrtom zakona o udžbenicima u osnovnim i srednjim školama predviđene izmjene kako bi se postigao bolji kvalitet udžbenika i izbjegle greške koje se sada pojavljuju u udžbenicima.

Bobrek je kazao da je ova oblast dosad bila regulisana Zakonom o izdavačkoj djelatnosti.

"Zakon o izdavačkoj djelatnosti nije davao konkretne regulative kako bi udžbenici dali onaj kvalitet koji se od njih zahtijeva, zbog čega u njima ima dosta materijalnih i štampanih grešaka", naveo je Bobrek.

On je pojasnio da se prema ovom nacrtu, koji je nedavno usvojila Vlada RS, od izdavača koji imaju namjeru da se bave izdavanjem i štampanjem udžbenika zahtijeva licenciranje, odnosno dokazivanje sposobnosti za bavljenje ovom djelatnošću, po uslovima koje predviđa zakon.

"Danas postoji izvjestan nivo monopola u izdavačkoj djelatnosti, pa se ovim zakonom želi otvoriti prostor i za druge izdavače koji žele da svoje poslovanje usmjere ka izdavanju udžbenika kako bi se poboljšao njihov kvalitet, kao što je to praksa zemalja u okruženju", naglasio je Bobrek.

On je podsjetio da se sada samo Zavod za udžbenike bavi ovim poslom.

Marko Ašanin, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, kazao je da nijedan udžbenik Zavod nije izdao, a da on prethodno nije dobio odobrenje resornog ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda.

"Smatram da i udžbenike, kao i sve ostalo, uvijek treba usavršavati i popravljati, ali treba paziti da udžbenici budu prilagođeni uzrastu učenika", naveo je Ašanin.

Prema njegovim riječima, nacrt navedenog zakona će izazvati haos u ovoj oblasti, a to može potvrditi stanje u zemljama u okruženju.

"Jedan od problema do kojih će dovesti ovaj nacrt jeste taj što će FBiH moći da štampa i izdaje udžbenike za naše tržište, a mi za njihovo tržište ne možemo. Pored toga nacrt će izazvati i poskupljenje udžbenika", upozorava Ašanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije