BiH

Smijenjen dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović

Smijenjen dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović
Smijenjen dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović

BANJALUKA - Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić juče je razriješio dužnosti dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića zbog toga što je, kako je objasnio, uskraćivao pravo studentima da učestvuju u radu Naučno-nastavnog vijeća fakulteta.

Stanić je istakao da žali što je došlo do ove odluke, ali i da smijenjeni dekan ima pravo žalbe na njegovu odluku.

"Razlog moje odluke je činjenica da je dekan tokom prošle godine uskraćivao pravo studentima koje je izabrao Studentski parlament da rade u Naučno-nastavnom vijeću, čime je došlo do kršenja Zakona o visokom obrazovanju BiH i Statuta Univerziteta u Banjaluci", objasnio je rektor.

Do odluke o smjeni dekana je došlo na inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta, čiji su se predstavnici Gordan Balaban i Bojan Grebenar juče ponovo oglasili.

"Studentski parlament je prije mjesec dana podnio molbu dekanu Popoviću da podnese ostavku, što je on odbio karakterišući to kao ucjenu studenata", rekao je Grebenar, predsjednik Studentskog parlamenta.

Balaban i Grebenar su istakli da je u pitanju istorijski trenutak za Univerzitet u Banjaluci, jer se do sada u BiH nije desilo da studenti na osnovu utvrđenih nepravilnosti zatraže i dobiju razrješenje dekana jednog fakulteta.

Smijenjeni dekan Vitomir Popović je rekao da je za odluku o smjeni saznao iz medija i da nije upoznat sa razlozima smjene.

"Za odluku o mojoj smjeni je potrebna saglasnost Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta. Naučno-nastavno vijeće je prije mjesec dana odbilo da raspravlja o mojoj ostavci, tako da imam potpunu podršku i Vijeća i Saveza studenata Pravnog fakulteta", rekao je Popović i dodao da će se za svoja prava boriti pravnim putem, nakon što se upozna sa obrazloženjem odluke.

Rektor Stanko Stanić je najavio da će vjerovatno u ponedjeljak donijeti odluku o vršiocu dužnosti dekana Pravnog fakulteta, te da je propisano da u roku od šest mjeseci bude donesena odluka o novom dekanu fakulteta.

SDS traži depolitizaciju Univerziteta

Nakon odluke o smjeni Srpska demokratska stranka je izdala saopštenje u kojem navodi da je ovo još jedan dokaz da Univerzitet nije samostalan.

Kako se navodi u saopštenju, neophodno je izvršiti depolitizaciju Univerziteta, tako da on prestane da bude privezak i sadašnje i svih budućih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije