BiH

Moguća iznenađenja u izboru patrijarha

Moguća iznenađenja u izboru patrijarha
Moguća iznenađenja u izboru patrijarha

BANJALUKA, BEOGRAD - Mirko Đorđević, sociolog religije, tvrdi da uprkos brojnim medijskim spekulacijama niko ne može da zna ko će biti novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, pritom ne isključujući mogućnost da može biti izabran i javno najmanje eksponirani episkop.

Na pitanje koliko je izvjesno da na tron SPC-a, nakon sabora koji će se održati 22. januara, dođe neko od episkopa iz BiH, Đorđević je kazao da se u Srbiji pominje takva mogućnost, dodajući da je to sve ipak u domenu teorije.

On je za "Nezavisne" pojasnio da medije na takve spekulacije navodi to što je dvadesetak vladika porijeklom ili vezano za BiH, pa često kao bitan faktor uzimaju taj geografski princip.

Međutim, on kaže da ukoliko se patrijarh bude birao apostolskim žrijebom, od trojice sa najviše glasova žrijeb će pokazati ko će biti novi poglavar SPC-a.

"U toj varijanti žrijeb može da pokaže da će patrijarh biti možda onaj vladika koji nije dobio najviše glasova", kaže Đorđević, dodajući da ne treba isključiti i iznenađenje i da bude izabran episkop koji se najmanje oglašavao u javnosti, kao što je uostalom bio slučaj i sa patrijarhom Pavlom.

Đorđević smatra da odluku o izboru patrijarha treba da podrže sve vladike, jer ne bi bilo dobro da se pojave grupe vladika koje bi možda opstruisale žrijeb.

Bogoljub Šijaković, ministar vjera Srbije, izjavio je da je moguće da neko ima političke pretenzije na SPC, ali je nemoguće uticati na odluke koje donosi Sveti arhijerejski sabor, pogotovo kada je riječ o izboru srpskog patrijarha.

Pred početak zasjedanja Sabora, koje je zakazano za petak, 22. januar, Šijaković je rekao da će se izbor patrijarha obaviti "apostolskim putem", tj. izvlačenjem, a ne samo glasanjem.

"Izbor novog patrijarha obaviće se prema proceduri koja onemogućava vansaborski upliv. To je izvlačenje jednog od trojice predloženih", rekao je Šijaković, komentarišući spekulacije da politički krugovi u Srbiji utiču na izbor novog srpskog patrijarha.

On je rekao da vjeruje da će pri izboru patrijarha Sveti arhijerejski sabor biti "otvoren za uticaj stvarnosti u kojoj se nalaze narod i država, otvoren za izazove sadašnjosti i trezveno stabilizovanje prošlosti".

"Poznajući gotovo sve episkope i gajeći prema mnogima meni dragoceno prijateljstvo, ja sa uvažavanjem i poverenjem očekujem da će zasedanje izbornog sabora proteći u najboljoj atmosferi - kakvu zaslužuju blaženopočivši patrijarh Pavle, naša crkva i naš narod", istakao je Šijaković.

Istoričar Milorad Tomanić smatra da se od novog patrijarha očekuje da, bez obzira što je "prvi među jednakima" i nema veliki uticaj, utiče da dođe do velikih promjena u SPC-u i to na više nivoa.

"Međusobni odnosi treba da se promene. Zatim, odnosi episkopa prema njima samima. Treba da promene svoj odnos i prema stadu i da spuste tu aroganciju, da izađu iz džipova sa zatamnjenim staklima - zbog čega je mnoge episkope kritikovao i sam pokojni patrijarh Pavle", smatra Tomanić.

On takođe smatra da bi poslije izbora novog patrijarha neke vladike trebalo da se samoinicijativno povuku.

"Mislim da je i stadu, a i mnogim drugima već dosta gromovnika tipa mitropolita Amfilohija, Nikanora banatskog, Vasilija zvorničko-tuzlanskog i da mitropoliti treba da i sami počnu da se ponašaju onako kako su se i zavetovali da će se ponašati. Zapravo, onako kako je to radio patrijarh Pavle", rekao je Milorad Tomanić.

Prema Ustavu SPC-a svi episkopi, njih 34, ako duže od pet godina upravljaju episkopijom - imaju podjednake šanse da se nađu na patrijaršijskom tronu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije