BiH

Mesić ponovo huška na rat

Mesić ponovo huška na rat
Mesić ponovo huška na rat

ZAGREB, BANJALUKA, SARAJEVO - Većina političkih lidera u RS i BiH juče su najoštrije osudili izjavu Stjepana Mesića, odlazećeg predsjednika Hrvatske, da bi u slučaju referenduma u RS primijenio vojnu silu.

Hrvatski mediji juče su objavili Mesićevu izjavu da kada bi premijer Milorad Dodik u RS eventualno raspisao referendum o otcjepljenju od BiH ili nečem sličnom, on bi "odmah s vojskom prekinuo koridor u Bosanskoj Posavini i vojno ukinuo RS".

Iz Dodikovog kabineta juče je saopšteno da "ove radikalno-ekstremne izjave za koje se mislilo da se nikada neće čuti u našem regionu, predstavljaju klasični ratnohuškački zov i dramatične su, jer je Mesić još aktuelni predsjednik i vrhovni komandant Hrvatske vojske koja je članica NATO-a".

"Očekujemo od svih političara u regionu, predstavnika međunarodne zajednice, čelnika NATO-a i svih miroljubivih ljudi u Hrvatskoj i šire, da osude ratne prijetnje lažnog mirotvorca Stjepana Mesića, upućene RS", stoji u saopštenju.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića je saopšteno da je Mesić za posljednjih 10 godina dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno miješao u unutrašnje odnose BiH, i to uglavnom na račun RS.

"Malo mu je što je regularna hrvatska vojska u proteklom ratu okupirala dio BiH, ubijajući Srbe u Mrkonjić Gradu i drugim mjestima RS, uništila njihovu imovinu, već sada fantazira o navodnim otcjepljenjima i novim ratnim sukobima", navodi se u saopštenju i dodaje da novoizabrani predsjednik Hrvatske najavljuje novi, smireniji pristup u odnosima između Republike Hrvatske i BiH, daleko od konfliktnih i zapaljivih izjava svog prethodnika.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, je prokomentarisao da je Mesić jedan od najvećih nacionalista koji je bio u hrvatskoj politici i koji svoje komplekse pokušava liječiti na RS.

"On je jedan izhlapjeli starac i od takvih Hrvatska ima ogroman minus", kazao je Ivanić dodajući da je Mesić sada irelevantna ličnost u političkoj slici Balkana.

Takva Mesićeva politička priroda, ocijenio je Mladen Bosić, lider SDS-a, datira još od devedesetih godina, te da je u svoje vrijeme otvoreno objavljivao da planira napad na RS, bez obzira na povod.

"Ukoliko postoje takve namjere, on može naći bilo kakav povod za nekakvu sličnu akciju. Ta izjava upozorava sve u RS na mogući razvoj događaja i dovodi u pitanje članstvo BiH u NATO", pojasnio je Bosić.

Halid Genjac, funkcioner SDA, je kazao da ova stranka smatra da ne postoje uslovi za održavanje bilo kakvog referenduma u RS.

"Ne bih pogrešno tumačio niti spekulisao u vezi s Mesićevom izjavom, ali mislim da nema potrebe da šalje vojsku već ima ko je za vojsku zadužen", kazao je Genjac.

Ivo Miro Jović, delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je ova Mesićeva izjava zloupotreba položaja na kojem se nalazi, te da je on za svog mandata trebao napraviti ogromne korake ka pomirenju i suživotu, a ne, kako je rekao, "slati poruke koje su van svakog razuma".

"On i na odlasku s funkcije predsjednika Hrvatske ima ratnu retoriku, kojom je i krenuo u političku karijeru u novijoj istoriji Hrvata", dodao je Jović naglašavajući da raduje činjenica da je njegovo "odzvonilo".

Petar Kunić, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, je rekao da su prošla ta vremena kada je on mogao da šalje vojsku da miri zavađene strane, te da ovakve izjave ne treba uzimati preozbiljno.

"Kada je Hrvatska postajala nezavisna, bio je protiv intervencije, a sada bi intervenisao s vojskom", kratko je kazao Kunić.

Ivo Josipović, novoizabrani predsjednik Hrvatske, nije želio da komentariše Mesićevu izjavu.

"Ne želim komentirati neslužbene razgovore predsjednika Mesića s novinarima", kratko je izjavio Josipović.

"Mesić na isti način započeo rat 1991."

Vojnopolitički analitičar Aleksandar Radić kaže da je Stjepanu Mesiću poznato kako se započinje rat jer su hrvatske snage i 1991. godine ušle u Posavinu i pokušale da čitavu Krajinu stave u kliješta što je neslavno završeno.

"To nije realno danas i on može da izjavi kao odlazeći predsjednik tako da izjava nema težinu", ocjenjuje Radić.

On podsjeća da je Hrvatska i članica NATO-a koji sigurno ne bi dozvolio takvu vrstu avanturizma u Evropi.

U NATO štabu BiH su kazali da nije prikladno da NATO komentariše izjave hrvatskog predsjednika, te da ova organizacija nije uključena u domaće političke kontroverze.

"Naša organizacija se bavi stavovima države a ne stavovima njenih dijelova. Narodi BiH su već u međusobnom dogovoru odlučili o načinu uređenja države i opredijelili se za pristup NATO-u tako da su na neki način odredili pravac svog razvoja", rekao je Derek Čepel, portparol NATO-a za BiH.

Osuda civilnog sektora

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, je kazao da su takve izjave svađalačke, ratničke i nediplomatske, te da ne treba zaboravati da je Mesić pripadao grupi domaćih političara koji su devedestih, umjesto mira, izabrali rat.

"Očigledno je da se nije uopšte promijenio i da bi opet ratovao", kazao je Dejanović, ocjenjujući da ovakve izjave ne mogu doprinijeti stabilizaciji situacije u BiH i regionu.

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog komiteta RS, je bio iznenađen i rekao da je u takvu izjavu teško povjerovati.

"Ja ne mogu i neću da vjerujem da je čak ni predsjednik Mesić mogao da kaže takvu glupost", kratko je kazao Todorović, rekavši da se više nema šta dodati na takvo razmišljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije