BiH

Mesić bi mogao biti krivično gonjen

Mesić bi mogao biti krivično gonjen
Mesić bi mogao biti krivično gonjen

BANJALUKA - Zbog ratnohuškačke izjave Stjepana Mesića većina pravnih stručnjaka smatra da bi on mogao biti krivično gonjen i procesuiran pred odgovarajućim sudom, ali ističu da ta izjava ima više političku nego krivičnu odgovornost.

Podsjetimo, Mesić je rekao da bi u slučaju eventualnog referenduma o otcjepljenju ili nečeg sličnog u RS "odmah poslao vojsku na koridor u bosanskoj Posavini i ukinuo Republiku Srpsku".

Pravni stručnjak Miroslav Mikeš smatra da, hipotetički govoreći, u ime Vlade RS i u ime same RS može biti angažovan advokat i pokrenut krivični proces pred nadležnim sudom u Zagrebu.

"Ovo se može nazvati ugrožavanjem sigurnosti drugih, teška prijetnja i formalno pravno se može procesuirati, ali mislim da se radi o jednoj klasičnoj političkoj besmislici koju bi, vjerujem, teško koji sud mogao da osudi na ovom svijetu", objasnio je Mikeš.

On je napomenuo da je to jedna u nizu Mesićevih provokacija koje je napravio u posljednjih nekoliko mjeseci, te podsjetio da je on bio u posjeti Prištini na pravoslavni Božić i pomilovao ratnog zločinca koji je, kako kaže, "ionako dobio premalo".

"Treba ignorisati i Mesića i njegove izjave pa neka o njemu sudi istorija", zaključio je Mikeš.

Petar Kunić, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže da bi poslije ovakvog čina trebalo uložiti protest, prvenstveno preko diplomatskih kanala sa vrha države, ali napominje da "pošto se radi o Sarajevu, to sigurno neće desiti".

"RS je dio države BiH i to bi trebalo da bude ostvarivo. Postoji formalnopravni osnov da se to pokrene, ali je suština da bez miga iz SAD i iz Sarajeva Mesić to nije rekao", smatra Kunić, naglašavajući da je cilj izjave želja da bude zaprijećeno RS zarad ustavnih promjena u BiH.

Kunić je napomenuo da Mesić svojim postupcima kao jedan od glavnih rukovodećih snosi teret istjerivanja Srba iz Hrvatske, te da na kraju on predstavlja, kako kaže, "jednu opskurnu ličnost koja će ubrzo biti prošlost".

Slobodan Radulj, šef Pravobranilaštva RS, kaže da ova institucija u ovom slučaju nije nadležna, već da je to pitanje za neko tužilaštvo.

"Očigledno je da se radi o povredi međunarodnog prava. Ovo nije prvi put da Mesić izjavljuje takve stvari tako da ne treba biti ništa čudno", kazao je Radulj.

I juče su povodom Mesićeve izjave stigla brojna reagovanja, prvenstveno od boračkih organizacija iz RS, udruženja građana, a reagovali su i brojni političari i stranke iz RS i BiH, uglavnom osuđujući Mesićevu izjavu.

Milorad Dodik, premijer RS, komentarišući mogućnost tužbe protiv Mesića, kazao je da ga to ne interesuje i da je ta priča za njega završena.

OHR bez komentara 

Iz Kancelarije OHR-a nisu željeli da komentarišu Mesićevu izjavu, ali su poručili da svi u BiH, kao i susjedne zemlje, moraju poštovati i podržavati Dejtonski sporazum.

"To uključuje poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i ustavnog poretka uspostavljenog Dejtonskim sporazumom", kazali su u OHR-u.

Ponovili su da se visoki predstavnik u više navrata izjasnio povodom pitanja mogućeg referenduma u RS i naglasio da bi takav referendum bio antidejtonski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije