BiH

Vehabije napale novinarku Nezavisnih

Vehabije napale novinarku Nezavisnih
Vehabije napale novinarku Nezavisnih

MAOČA - Grupa vehabija jučer je napala novinare nekoliko medijskih kuća, a na novinarku "Nezavisnih" Jasminu Šarac su fizički nasrnuli i razbili joj fotoaparat.

Pres-ekipe su se po završetku akcije "Svjetlost" zaputile u Gornju Maoču, međutim vehabije su zabranile ulazak u selo. U to vrijeme nije bilo nijedne policijske patrole iako su novinari bili na terenu. Incident, koji je kasnije prijavljen policiji, izbio je pola kilometra od Gornje Maoče, nakon što su dvojica vehabija vratila ekipu "Associated pressa", koja se zaleđenom cestom uspjela popeti do sela.

Jedan vehabija je prišao do naše novinarke, koja je stajala pored svog automobila, i pokušao je na silu ugurati u vozilo, vičući da svi novinari odu iz sela. Kako nije uspio, odgurnuo ju je u stranu i iz automobila izvukao fotoaparat i bacio ga na zemlju. Aparat je udario o šaht, a novinari su uzaludno pokušavali da smire situaciju.

"Odlazite s našeg imanja, ovdje ste nepoželjni. Što ste došli", galamile su vehabije. Vehabija našoj novinarki nije dozvolio niti da uzme oštećeni fotoaparat, prijeteći novim napadom.

"Pošao sam po Jasminin fotoaparat i taj vehabija me uhvatio za jaknu. Prijetećim tonom mi je rekao da se vratim, nakon čega je otišao do mjesta gdje je aparat pao i nekoliko puta ga udario", kaže Miren Aljić, novinar "Tuzlanskog lista".

Fotoreporter Darko Zabuš ne krije da je osjetio strah da će vehabije novinarima oštetiti svu imovinu, pa je kolegama iz Brčkog, koji su prvi krenuli iz sela, dodao ruksak sa vrijednim fotoaparatom.

"Sa druge strane sam vidio kombi sa vehabijama, koji nam je prepriječio put. Tražili su da izbrišemo sve fotografije iz aparata i mislio sam da nas neće pustiti dok to ne uradimo. Ne znam kako je kolega Amel Emrić uspio da ih smiri da nas puste nazad i da uzmemo oteti fotoaparat", kaže Zabuš.

Novinari, koji su se jučer našli u nezavidnoj situaciji, na mjestu gdje nema ni telefonskog signala u slučaju da trebaju pomoć, kažu da su očekivali prisustvo bar jedne policijske patrole. Istina, novinare su brčanski policajci, koji su bili na punktu sedam kilometara dalje od sela, upozorili da možda nije sigurno da idu u selo.

"Policija je znala na šta su vehabije spremne i mislim da je trebalo da obezbijedi prisustvo makar jedne patrole dok smo mi pokušavali saslušati i drugu stranu, odnosno vehabije", kaže novinar Aljić.

Novinare koje su napali vehabije su automobilom pratile sedam kilometara od sela Gornja Maoča i na taj način označavale "svoju" teritoriju, na kojoj niko, osim njih, nije poželjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije