BiH

Zatražen pritvor za sedmoricu vehabija

Zatražen pritvor za sedmoricu vehabija
Zatražen pritvor za sedmoricu vehabija

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za sedmoricu pripadnika vehabijskog pokreta uhapšenih u utorak u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Potvrdio je ovo juče Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

"Sedam osoba koje su uhapšene u združenoj policijskoj akciji danas su predate Tužilaštvu BiH. Oni su osumnjičeni za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje narodnosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Pritvor za osumnjičene zatražen je zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke, sklanjanja dokaza i ugrožavanja opće sigurnosti", rekao je jučer Grubešić.

Pritvor je predložen za Nusreta Imamovića (39), Safeta Barčića (43), Edisa Bosnića (30), Dževada Hodžića (39), Hajrudina Ribića (40), Senada Midžića (39) i Merseda Čekića (47), koji su uhapšeni u utorak u selu Gornja Maoča. Osim ove sedmorice uhapšenih, u Imigracioni centar BiH priveden je i Adnan Rustemi (28), Albanac sa hrvatskim državljanstvom.

"Operativno-terenska akcija koja je provedena u mjestu Gornja Maoča je okončana. Istraga se nastavlja, a slijedi analiza dokaza, saslušanja, te provođenje drugih istražnih radnji. Više detalja o ovoj istrazi ne možemo iznositi do daljeg", rekao je Grubešić.

On je odbio govoriti o procesu protiv Rustemija, naglašavajući da je to nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, kazao je da je Rustemi u utorak prebačen u Imigracioni centar gdje će biti nekoliko dana dok se Tužilaštvo ne izjasni da li je on interesantan za njihovu istragu, te dok se ne izvrše provjere da li ga neka država potražuje.

Federalna policija saopćila je jučer da postoji osnov sumnje da su uhapšeni u periodu 2002-2010. godina, djelovanjem u okviru takozvane vehabijske zajednice formirane na području Gornje Maoče, organizovali zločinačku organizaciju čiji je cilj bio da upotrebom ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokušaju promijeniti ustavni poredak BiH ili da svrgnu njene najviše institucije, te da na isti način pokušaju otcijepiti dio teritorije BiH.

"Osnovano se sumnja da su imenovani nastojali izazivati rasnu ili vjersku mržnju među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive na području FBiH, ugrožavanjem njihove sigurnosti, izlaganjem poruzi narodnosnih, vjerskih ili etničkih simbola, skrnavljenjem spomenika, grobova, te nastojali da na protupravan način spriječe povratak izbjeglica ili raseljenih lica da se vrate u svoje domove, te da su sprečavali službena lica u obavljanju službenih radnji, neovlašteno nabavljali, razmjenjivali i držali vatreno oružje, municiju i činili i druga krivičnih djela", saopšteno je iz Federalne uprave policije, čiji je direktor Zlatko Miletić zajedno s glavnim tužiocem BiH vodio akciju u Gornjoj Maoči.

Osmorica vehabija uhapšeni su u akciji kodnog naziva "Svjetlost", a u akciji hapšenja i pretresanja objekata osumnjičenih učestvovalo je oko 650 policijskih službenika svih sigurnosnih agencija u BiH sa 224 vozila, među kojima su bila i dva oklopna. Tokom akcije pronađeno je mnoštvo dokaznih materijala: oružja dugih i kratkih cijevi, sredstava veza, video i DVD materijala, te informatičke i druge opreme.

Akcija u kojoj su uhapšeni osumnjičeni je najveća zajednička policijska akcija u postdejtonskoj BiH i u njoj su učestvovali službenici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, policijski službenici Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), policije Brčko distrikta BiH, Federalne uprave policije (FUP), Uprave policija kantonalnih MUP-ova u FBiH, kao i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH.

Merdan bez odgovora

Jasmin Merdan i Adnan Mešanović, diplomirani islamski teolozi, 2006. godine preveli su djelo "Vehabizam/selefizam", autora Hasana Ali Sekafa, koja na naučnoj bazi tumači pojam i doktrinu vehabija.

Merdan juče nije želio odgovoriti na naš upit o vehabizmu, a ranije je za "Nezavisne" ocijenio da je to sekta, te da vehabije predstavljaju skrivenu prijetnju u BiH.

"Suština ove ideologije je da je to sekta i najveća novotarija koja se ikada pojavila u islamskom ummetu", govorio je tada Merdan, koji tvrdi da je terorizam samo jedan od "repova vehabizma".

On je tada tvrdio da će vehabije preuzeti primat u BiH ukoliko se nešto ne poduzme.

Uhapšen brat Jusufa Barčića

Jedan od uhapšenih pripadnika islamskog radikalnog pokreta Safet Barčić brat je Jusufa Barčića, neformalnog lidera vehabijskog pokreta u BiH, koji je poginuo u martu 2007. godine.

Barčić je, između ostalog, poznat i po pokušaju da silom preuzme vjerske objekte poput Careve džamije u Sarajevu.

Povezane vehabije u BiH i Sandžaku

Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su sa vehabijama u Novom Pazaru i riječ je o istom pokretu koji se pojavio na ovim prostorima poslije rata u BiH, izjavio je ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić.

"Ako kažete da ne priznajete Ustav i zakone, nego šerijatsko pravo i šerijatske zakone, ako tu žive samo pripadnici vaše društvene grupe i ako ne dozvoljavate pristup naseljima gdje živite, a dešavalo se da su novinari koji su tamo išli bili brutalno vraćeni - to je onda dovoljno elemenata za reagovanje države", rekao je Ljajić, te dodao da ne smatra da oni predstavljaju realnu opasnost za region.

"Akcija hapšenja vehabija iz Gornje Maoče direktna je posljedica posjete direktora FBI-ja Roberta Mulera, kojem su zvaničnici BiH ukazali na opasnost koja prijeti američkim diplomatama u BiH", smatra politički analitičar Darko Trifunović, koji je član Tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije