BiH

Spriječiti pozive za prelazak na islam

Spriječiti pozive za prelazak na islam
Spriječiti pozive za prelazak na islam

MAGLAJ, ZENICA - Pozivanje župnika, sveštenika, katoličkih i pravoslavnih vjernika na bilo kakve skupove i tribine o preobraćanju na islam ne smije se više nikada desiti u BiH.

Ovo je juče zaključeno na sastanku u Maglaju kojem su prisustvovali maglajski župnik Jakov Filipović, sveštenik Dalibor Đekić, Mehmed Mustabašić, načelnik opštine, i predstavnici Islamske zajednice iz ove opštine.

Naime, Udruženje "Poziv u raj" posljednjih sedam dana širom BiH održava tribine "Naš put u islam" i dijeli letke katolicima i pravoslavcima s ciljem, kako tvrde, "promocije islama".

Međutim, velika prašina se digla posebno u Maglaju, koji je došao na red poslije Bihaća i Sanskog Mosta, jer su u tom gradu na tribine preobraćenja pozvani i katolički i pravoslavni sveštenici, što je shvaćeno kao teška provokacija s obzirom na to da su u toku pripreme za jedan od najvećih hrišćanskih praznika Uskrs/Vaskrs.

Dalibor Đekić, pravoslavni sveštenik iz Maglaja, kazao je da je na vanrednom sastanku sa načelnikom opštine dogovoreno da se ovakve stvari ne smiju ponoviti i da svi rade na smirivanju tenzija koje su se pojavile među žiteljima Maglaja nakon pojave plakata.

"Ako poziv koji je upućen meni i župniku nije provokacija, šta je onda?

Mi smo se dogovorili da je takve pojave potrebno spriječiti i umiriti građane", naveo je Đekić.

Mustabašić je naveo da opština osuđuje ovaj slučaj i da očekuje od policije da utvrdi ko stoji iz toga i ko je dijelio letke.

"Meni je žao što se to desilo u Maglaju, gdje svi stanovnici žive u velikoj međusobnoj toleranciji, i vjerskoj, i kulturnoj, i nacionalnoj. Ne znam ko stoji iza ovog poziva, ali to je sigurno nešto što je uvezeno u Maglaj i što nije domaće", upozorio je Mustabašić.

On je kazao da je dobio pismo od vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija u kojem traži da se ovo pod hitno ispita, ali da je on već prije toga, čim su se pojavili plakati, zatražio od policije hitnu istragu.

Danial Karabegović, predstavnik Udruženja "Poziv u raj", kaže da mu nije jasno zbog čega se sad digla frka jer je tribina već održana, a leci podijeljeni prije 15 dana.

"Mi nemamo ništa ni protiv sveštenika ni protiv župnika, mi smo dijelili letke i oni su vjerovatno i dobili te letke. Mi nikoga ne prisiljavamo da pristupi islamu, već samo promovišemo islam po BiH", kazao je Karabegović.

On je naveo da je ovo udruženje u BiH registrovano prije nekoliko mjeseci, dok u svijetu djeluje godinama.

"Na našim tribinama bude od 400 do 700 ljudi, zavisno od veličine prostorije, i to je nama najbitnije. A ovo što se desilo u Maglaju je samo jedna dobra reklama za nas i uštedjeli smo velike pare na reklamu", kazao je Karabegović.

Ova tribina je održana prošle nedjelje i u Zenici, a za razliku od Maglaja, upućivanja poziva hrišćanima i sveštenstvu nije bilo.

"Policija je obavila razgovor sa gospodinom Daliborom Đekićem, jerejem iz Maglaja, i on im je bukvalno rekao da slučaj prijavljuje isključivo kako događaj ne bi dobio drugačiji smisao i ne bi bio pogrešno interpretiran", izjavila je Aldina Ahmić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Mugdim Saračević iz Udruženja "Poziv za raj" tvrdi da tribine koje su upriličene u mnogim gradovima BiH nisu nikakva islamizacija niti negativan stav prema sugrađanima pripadnicima pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti.

U prepunoj Kristalnoj sali hotela "Tuzla" preksinoć je održana tribina pod nazivom "Naš put u islam", s ciljem preobraćanja nemuslimana na islam.

Tribini su prisustvovali viđeniji građani sa područja Tuzlanskog kantona, među kojima i određeni broj aktivista SDA.

Glavni tuzlanski imam Amir efendija Karić kaže da nije informisan o održavanju tribine u Tuzli, niti o organizaciji "Poziv u raj". Navodi da Islamska zajednica ne stoji iza takvih predavanja, niti da nastupa na takav način.

Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla, kaže da nije upoznat da su njihovi članovi prisustvovali toj tribini.

"Živim za islam, za islam ću i umrijeti"

Na sajtu Udruženja "Poziv u raj" stoje ispovijesti pripadnika drugih vjera koji su prešli u islam kao i razne činjenice o islamu, Kuranu i članak "Godišnjak islamofobije", u kojem su navedeni svi slučajevi u toku prošle godine koje je ovo udruženje okarakterisalo kao napade na sve što je muslimansko.

"U ovoj godini najviše je napadana Islamska zajednica Bosne i Hercegovine te reis dr Mustafa ef. Cerić", navodi se u ovom godišnjaku.

Među ispovijestima preobraćenika je i ispovijest jedne Hrvatice, koja tvrdi da je u islamu pronašla mir i da joj ništa nije teško uraditi za Alaha.

"Islam je moj unutarnji mir, islam je moja snaga, ja živim islam i za islam i Allaha, subhanne we teala, ću umrijeti, inshaAllah", stoji u ispovijesti ove bivše Hrvatice.

Žele očistiti BiH od Srba i Hrvata

Slobodan Jovanović, predsjednik Udruženja Srba povratnika u Kanton Tuzla, smatra da je na djelu sve evidentnija pojava provođenja projekta određenih muslimanskih krugova da se BiH "očisti" od nemuslimanskog stanovništva i po njihovoj mjeri stvori islamska država.

"To je projekat Harisa Silajdžića, Mustafe Cerića i drugih muslimanskih istomišljenika da BiH bude bez Srba, ali i Hrvata", rekao je Jovanović, komentarišući pozive koji su ostavljani na vratima Srba i Hrvata na javnu tribinu o prelascima nemuslimana na islam.

On je naglasio da su ovi pozivi napadno ostavljani i u sandučiće ulaznih vrata ili kapija srpskih kuća, posebno u tuzlanskom naselju Slatina.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nije poznato da je u Tuzli registrovana organizacija građana pod nazivom "Poziv u raj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije