BiH

Uz jedan obrok rade po 12 sati

Uz jedan obrok rade po 12 sati
Uz jedan obrok rade po 12 sati

SARAJEVO - Hiljade radnika iz BiH, uglavnom građevinaca, koji su otišli na privremeni rad u Sloveniju, na građevini provode i po 12 sati dnevno za platu od 600 eura, koju ne dobijaju redovno, a nerijetko rade na crno i bez osnovnih prava.

Dio tih radnika koji se vratio kući u Bosansku krajinu traži svoje plate i dobijanje ličnih radnih dozvola, što su osnovni zahtjevi koje su juče tokom protestog marša u Sarajevu istakli ispred zgrade OHR-a, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade Republike Slovenije. Dževad Abazović iz Cazina, koji je vratio nakon dvije godine rada u slovenačkoj firmi "Prenova", ističe da su imali jedan obrok dnevno, i to večeru koju često nije stigao pojesti.

"Najmanje 12 sati dnevno sam radio. Večera je bila u 10 sati naveče, a sa građevine dođemo sat kasnije, tako da je većinom nismo stigli pojesti. Jedeš ako uspiješ kupiti paštetu. A uslovi smještaja su katastrofa. U sobi je osam ljudi, 35 radnika dijeli jedan WC", kaže Abazović.

Tokom protesta je naglasio da radnici traže da se vrate u Sloveniju po zarađane plate, te da su u stanju "još sto puta protestovati dok ne dobiju ono što su krvavo zaradili".

"Meni poslodavac duguje 5.600 eura samo plata, a gdje je topli obrok, regres. Nisam bio prijavljen mada sam morao biti jer sam dobio sezonsku radnu vizu. No, nikada ništa od papira nisam vidio. Pri isteku viza smo prognani", dodao je Abazović.

Ramo Dervišević kaže da je radio u firmi "Benil", koja je preregistrovana u firmu "Talia", a tek je po isteku vize saznao da nije prijavljen mada je imao potpisan ugovor sa poslodavcem. Dodaje da je u ovu firmu otišao na preporuku prijatelja, te je potrošio 1.000 KM samo za vizu i put.

"Platu smo dobijali iz ruke u ruku. Radili smo mjesečno po 260 sati na građevini i imali jedan obrok. Između 30 i 40 ljudi dijeli baraku i dva neispravna kupatila. Poslodavac je znao da mi ističe viza i nije mi dao zadnju platu. Najteže je Bugarima i Makedoncima jer im je kuća bila daleko. Jedan Bugarin je tražio gdje ima pokopan krompir da može sebi skuhati večeru", ispričao je Dervišević.

Salih Šabanović kaže da je od 1990. godine sa prekidima radio u Sloveniji, a posljednji put od 2007. do aprila ove godine u firmi "Albatros komerc", kada je bio prisiljen potpisati otkaz da bi dobio neisplaćene tri plate.

"Imam uslove da dobijem osobnu radnu vizu, ali mi je nisu dali", dodao je Šabanović.

Rok vlastima

Vlasti Slovenije i BiH imaju dva mjeseca da riješe pitanje isplate zaostalih plata radnika, a resorno ministarstvo Slovenije da riješi izdavanje radnih dozvola. Jedan od predstavnika radnika iz Bosanske krajine Esad Kopić, nakon sastanka sa predstavnicima Ambasade Slovenije, rekao je da će, u protivnom, bh. radnici masovno doći u Sarajevo i neće se micati ispred zgrade Ambasade Republike Slovenije.

Iz bh. pokreta "Dosta" i slovenačkog pokreta IWW (Nevidlji radnici svijeta), koji su učestvovali u organizovanju jučerašnjeg protestnog marša, tvrde da u Sloveniji radi oko 47.000 bh. državljana, te da je većina u teškoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije