Agrar

Mraz "ubio" trešnje i jabuke u Češkoj, štete milionske

Mraz "ubio" trešnje i jabuke u Češkoj, štete milionske
Foto: Igor Soban/PIXSELL | Mraz "ubio" trešnje i jabuke u Češkoj, štete milionske

PRAG - Nedavne niske temperature pogodile su voćare u mnogim dijelovima Evrope.

Na prvom mjestu je Češka gdje procijenjena šteta premašuje 40 miliona evra.

U većini voćnjaka se očekuje potpuni gubitak roda. Na primjer, šteta u Moravskoj se procjenjuje na oko 50 odsto.

Tamošnje ministarstvo poljoprivrede planira program pomoći, a spominju se i potencijalna poskupljenja, zavisno od berbe u ostalim evropskim zemljama, prenosi Agroklub, pisanje Freshplaze.

Riječ je o najvećoj šteti stoljeća. Prvo je neuobičajeno toplo vrijeme ubrzalo cvjetanje i rast plodova, a onda je nakon svega došao jaki mraz. Smatra se da je izgubljeno oko 100.000 tona voća.

Voćke su nastradale i u Poljskoj, gdje su u noći s 22. na 23. aprila temperature pale do -6°C. Riječ je o milionskim štetama, posebno kod jabuka i trešanja.

Štete od mraza i nepovoljni vremenski uslovi sa hladnim gradom pogodili su sjevernu Italiju, Njemačku i Nizomsku budući da je cvjetanje bila dvijje nedelje ranije od uobičajenog.

Mraza je bilo i u Ukrajini, sa vrhuncem 19. na 20. april kada su delimično oštećeni zasadi jabuka, krušaka i koštuničavog voća. Najviše su nastradale jabuke u regiji Vinjica, gdje su koncentrisane glavne površine pod tim voćem.

Neka su gazdinstva izvjestila o mogućim gubicima više od polovine budućeg roda, ali u većini slučajeva to se odnosi samo na rane i srednje sorte, kao što je Melburn, Ženeva i tako dalje. Što se tiče zimskih sorti, za sada nema prognoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije