Analize

Analiza Svjetske banke: BiH neophodne ekonomske i energetske reforme

Analiza Svjetske banke: BiH neophodne ekonomske i energetske reforme
Foto: Pixabay/Ilustracija | Analiza Svjetske banke: BiH neophodne ekonomske i energetske reforme

SARAJEVO - BiH je značajno napredovala u razvoju na putu ka članstvu u EU, ali su za dalji napredak potrebne ekonomske i energetske strukturne reforme, kao i bolja koordinacija svih nivoa vlasti u BiH, navodi se u najnovijoj sveobuhvatnoj analizi Svjetske banke.

U najnovijem "Ekonomskom memorandumu za zemlju" naglašena je tranzicija zaposlenosti u BiH prema industriji i uslugama, uz održavanje odgovorne fiskalne politike, koja je omogućila zadržavanje javnog duga na relativno niskim nivoima.

Pored toga, BiH je značajno napredovala u smanjenju deficita spoljnog tekućeg računa, koji je 2021. godine pao na rekordno niskih 2,5 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Svjetske banke.

"Međutim, BiH se i dalje suočava sa izazovima, pošto u pogledu kumulativnog realnog BDP-a zaostaje za zemljama u regiji, a životni standard je otprilike na nivou trećine prosjeka EU", navodi se u saopštenju. U izvještaju se naglašava i hitnost dubinskih strukturalnih reformi s ciljem jačanja rasta i napretka ka potpuno funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji i članstvu u EU.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru rekao je da je banka opredijeljena za pružanje podrške BiH u promovisanju otpornog i zelenog rasta, uz usklađivanje sa standardima EU.

Reforme i dalji napredak su, prema izvještaju, potrebni u pet strateških oblasti: dobrom makroekonomskom upravljanju i digitalizaciji, razvoju tržišta rada, omogućavanju iskorištavanja produktivnog potencijala firmi, olakšavanju pristupa finansiranju, povećanju konkurentnosti putem politika energetike i rudarstva.

Cilj konkretnih mjera preporučenih u ovih pet oblasti je unapređenje dijaloga o fiskalnoj politici, povećanje efikasnosti i produktivnosti firmi, podsticanje otvaranja firmi i olakšanje izvoza u EU. U izvještaju se navodi da starenje radne snage i usporavanje produktivnosti dodatno ukazuju na potrebu za sveobuhvatnim reformama tržišta rada, kao i da su za jačanje ekonomske dinamike i inkluzivnosti od ključnog značaja inicijative poput ciljanih socijalnih transfera, politika rodne ravnopravnosti i podrške privatnom sektoru.

Da bi ispunile težnje stanovnika BiH, vlasti na svim nivoima treba da sarađuju na ostvarenju zajedničkih ciljeva i razvijaju zajednički program reformi kojim će se povećati ekonomske mogućnosti zemlje, navodi se u izvještaju, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije