Analize

Broj prodavnica muzičkih ploča dostigao maksimum

Broj prodavnica muzičkih ploča dostigao maksimum
Foto: Shutterstock | Broj prodavnica muzičkih ploča dostigao maksimum

Broj prodavnica muzičkih ploča u Velikoj Britaniji dostigao je vrhunac u posljednjoj deceniji, navelo je Udruženje za digitalnu zabavu i maloprodaju (ERA).

Grupa je saopštila da sada u Ujedinjenom kraljevstvu postoji 461 nezavisna prodavnica ploča, što je 122 više nego prije 10 godina, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Nasuprot tome, broj prodavnica koje prodaju muziku na nosačima zvuka u fizičkom obliku, kao što su supermarketi i specijalizovani lanci, opao je za 8.000 u poređenju sa 2014. To znači da je samo osam odsto ukupne prodaje muzike sada.

ERA je otkrila kako je muzičko tržište u Velikoj Britaniji prošle godine vrijedilo 2,5 miliona evra (2,2 milijarde funti), a ogroman udio u tome, 84 odsto, pripisuje pretplatama za striming, prenosi Tanjug.

Ali takođe je otkriveno da se potražnja za vinilnim pločama povećava 16. godinu zaredom, sa 6,5 miliona prodatih ploča sa ukupnom prodajom većom od 200 miliona evra. Bi-Bi-Si prenosi da je 2,2 miliona tih ploča prodato u nezavisnim prodavnicama, a 128 miliona evra ukupne prodaje ostvareno je od starijih albuma, a ne od novih izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije