Analize

Analiza: Šta bi povećalo izvoz iz BiH nakon drastičnog pada

Analiza: Šta bi povećalo izvoz iz BiH nakon drastičnog pada
Foto: Pixabay/jannonivergall | Ekonomski rast Njemačke povećava izvoz iz BiH nakon drastičnog pada

BERLIN, SARAJEVO, BANJALUKA - Oporavak njemačke privrede, najveće ekonomije u Evropskoj uniji i najvećeg uvoznika bh. proizvoda, značajno bi uticao na rast izvoza iz Bosne i Hercegovine koji je drastično pao u prethodnoj godini, smatraju sagovornici "Nezavisnih novina".

Prema podacima finansijske kompanije "S&P Global", privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast koji je podstaknut solidnim rastom uslužnog sektora.

Kako su naveli u svom izvještaju, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) je u aprilu porastao sa 47,7, koliko je iznosio u martu, na 50,5.

Ovo je iznad procjena Reutersa, koji je mislio da će rast dostići 48,5, što ukazuje na ekonomsku ekspanziju u prethodnih 10 mjeseci.

U ovom indeksu su i uslužni i proizvodni sektor, koji čine više od dvije trećine njemačke privrede.

Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke, naveo je da se očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke u drugom kvartalu porasti za 0,2 odsto.

"Indeks uslužnog sektora je tokom ovog mjeseca porastao sa 50,1, koliko je iznosio u martu, na 53,3. Premašuje očekivanih 50,5 i to je najveći indeks u posljednjih 10 mjeseci. Uslužni sektor može poslužiti kao katalizator cjelokupne ekonomije", naglasio je De la Rubija.

Dodao je da je proizvodnja i dalje u padu, ali da je stopa pada manja. Ipak, povjerenje među proizvođačima je najveće u posljednjih godinu dana.

U ovom izvještaju se takođe navodi da je indeks PMI u proizvodnji porastao sa 41,9, koliko je iznosio u martu, na 42,2.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS i član stalne radne grupe između BiH i Njemačke, kazao je da se ova radna grupa sastala prije nekoliko dana.

"Imali smo sastanak 17. aprila. Zadatak radne grupe je da prati problematiku koja se odvija između BiH i Njemačke. Tada smo dobili informacije od predstavnika radne grupe ispred Njemačke da je njemačka privreda u fazi oporavka i da će se taj oporavak vidjeti za oko šest mjeseci. Tu smo vidjeli šansu za Republiku Srpsku i BiH.

Oporavak privrede u zemlji koja je naš i te kako važan partner je ohrabrujuća i za naše privrednike. Važan podatak je da je Njemačka opredijeljena da veliki dio proizvodnje koju ima u azijskim državama vrati u Evropu, a onda će se disperzija sigurno vršiti u zemlje zapadnog Balkana, te Republika Srpska i Bosna i Hercegovina tu moraju da vide svoju šansu i da iskoriste ponudu. Srbija to i te kako koristi. Dobili smo podatak da je po njihovim anketama čak 84 odsto njemačkih firmi koje su investirale u BiH ponovo investirale, što znači da imaju povjerenje u BiH. Ako je opredijeljenost Njemačke da prenese proizvodnju iz Azije, to je dodatna šansa za nas, jer njemački investitori vjeruju u BiH.

Ovo su dodatni elementi koji moraju da daju optimizam, te šanse koje se nude se moraju iskoristiti u funkciju razvoja domaće privrede", naglasio je Ćorić za "Nezavisne novine".

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH su rekli da u zadnjih nekoliko godina Njemačka predstavlja najveće izvozno tržište za privrednike u BiH i kretanja njemačke privrede značajno utiču na ekonomsku aktivnost EU, pa samim tim i BiH.

"U prvom kvartalu 2024. godine zabilježen je pad izvoza u Njemačku od 9,4% u odnosu na referentni period 2023. godine. Ovo je rezultat negativnih kretanja njemačke privrede u prethodnoj godini, te ohrabruju informacije o njenom rastu s početkom ove godine. Ukoliko se ovaj trend rasta njemačke privrede nastavi, može se očekivati da će i negativna kretanja izvoza BiH s početka ove godine biti amortizovana, te će se u konačnici zadržati suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Njemačkom", objasnili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u Njemačku smo za tri mjeseca ove godine plasirali proizvode za ukupno 634 miliona KM.

Poredeći iznose, u Njemačku smo plasirali ove godine više proizvoda nego u sve zemlje okruženja, odnosno zemlje CEFTA, u koje smo izvezli robe za 606 miliona KM.

Tako smo i pored drastičnog pada izvoza prošle godine najviše proizvoda plasirali u ovu zemlju, i to za 2,7 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije