Analize

Italijanska ekonomija s rastom u zadnjem kvartalu 2023.

Italijanska ekonomija s rastom u zadnjem kvartalu 2023.
Foto: Pixnio | Italijanska ekonomija s rastom u zadnjem kvartalu 2023.

​RIM - Italijanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u zadnjem tromjesečju prošle godine za 0.2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, te za 0.6 procenata u odnosu na posljednje tromjesečje 2022. godine, potvrdila je danas državna kancelarija za statistiku.

Povećani su i izvoz (za 0.2 odsto) i uvoz (za 1.2 procenta).

Riječ je o drugom uzastopnom tromjesečju rasta, nakon što je italijanska privreda u trećem lanjskom tromjesečju takođe porasla za 0.2 odsto, dok je prva procjena ukazivala na rast od 0.1 procenat.

Tromjesečni rast jednak je prvobitnoj procjeni s kraja januara, dok je godišnja procjena rasta revidirana naviše za 0.1 odstotni bod, uglavnom zbog povećanih ulaganja, sažela je objavu njemačka novinska agencija "DPA".

Na strani rashoda, izdaci za finalnu potrošnju smanjeni su za 0.9 oDsto, dok su investicije u fiksni kapital porasle za 2.4 pROCENTA.

Prošle je sedmice statistička kancelarija takođe saopštila da je italijanski BDP prošle godine porastao za 0.9 odsto u poređenju s 2022., u odnosu na januarsku procjenu od 0.7 procenata i više od vladine prognoze koja je imala privredni rast od 0.8 odsto, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije