Analize

Kako je uspjela zemlja tulipana?

Kako je uspjela zemlja tulipana?
Foto: Ilustracija | Kako je uspjela zemlja tulipana?
N.N.

Holandija, zemlja tulipana, sira, velikih umjetnika i legalnog pušenja trave, šesta je po veličini ekonomija Evrope.

Ima dugu istoriju prekomorske trgovine. Tokom 17. i 18. vijeka holandski brodovi prevozili su začine i sirovine iz Indije i Azije u Evropu te evropske proizvode u suprotnom smjeru.

Holandski trgovci uspostavili su pomorske trgovačke veze s Kinom i Japanom, a njihov uspjeh u pomorskoj trgovini zasnivao se na vještini gradnje brodova koji su imali velike prostore za prevoz tereta, a koji su zahtijevali vrlo malu posadu, što je smanjilo troškove prevoza.

Sve do kraja 18. vijeka Holanđani su dominirali globalnom trgovinom, dok ih nisu pretekli Britanci. No tradicija je nastavljena pa je holandska ekonomija i danas uvelike zavisna o međunarodnoj trgovini.

Holandija spada u najbogatije zemlje svijeta, ima BDP po stanovniku 53.600 dolara, prema paritetu kupovne moći. Iako se radi o relativno maloj zemlji, kako smo već spomenuli šesta je po veličini ekonomija Evropske unije te igra važnu ulogu kao evropsko transportno čvorište. Uobičajeno ima visok trgovinski višak, stabilnu industriju i nisku nezaposlenost.

Veliki bankarski sektor, moderna industrija i poljoprivreda

Industrija se fokusira na preradu hrane, hemikalija, nafte i električnih mašina. Vrlo moderan i mehaniziran poljoprivredni sektor zapošljava tek nešto više od 1 odsto radne snage, ali osigurava status zemlje kao drugog po veličini poljoprivrednog izvoznika na svijetu. Holandija je dom nekih od najvećih svjetskih korporacija, poput Royal Dutch Shella i Unilevera.

Kao i ekonomija mnogih drugih industrijaliziranih evropskih zemalja, i holandska ekonomija posljednjih decenija obilježio je rast uslužnog sektora i relativan pad poljoprivrede i industrije u BDP-u.

Holandija je dio evrozone, a kao takvoj monetarnu politiku kontroliše joj Evropska centralna banka. Holandski finansijski sektor je visoko koncentrisan, s četiri poslovne banke koje kontrolišu više od 80 % aktive banaka koja je četiri puta veća od Holandskog BDP-a.

Tokom 2008. godine, u vrijeme izbijanja finansijske krize, deficit državnog budžeta dosegao je 5,3 odsto BDP-a. Za vrijeme produžene recesije u periodu od 2009. do 2013. godine nezaposlenost se udvostručila na 7,4 %, a potrošnja domaćinstva padala je četiri godine zaredom, no ekonomski i rast ponovno počinje 2014. godine.

Vlada premijera Marka Rutea pokrenula je 2010. godine značajne mjere štednje kako bi poboljšala stanje javnih finansija te je pokrenula široke strukturne reforme u ključnim područjima - tržištu rada, tržištu energije i penzijskom sistemu.

Prošle godine državni budžet se ponovno vratio u plus od 0,7 % BDP-a, a ekonomski rast iznosio je 3,2 %. BDP po glavi nadmašio je pretkrizni nivo.

(index.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Odobren projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi”

Marketing tim / 03.08.2018 14:58

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

Među 157 prijava, projektna aplikacija koju je Udruženje GEA razvilo u saradnji sa opštinom Petrovac odabrana je zajedno sa još 14 projekata iz raznih djelatnosti koji će biti podržani iznosima od 150.000 do 200.000 evra, a čiji je cilj prekvalifikacija nezaposlenih, stvaranja novih radnih mjesta i podržavanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi” fokusiran je na obezbjeđivanje radnih mjesta u oblasti poljoprivrede u opštinama Petrovac, Bosanski Petrovac, Istočni Drvar, Drvar, Ključ i Ribnik i to za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama.

Aktivnosti izabranih lokalnih partnera trebalo bi da traju do decembra 2018. godine.

Najčitanije